Nyheter

Aspirin ? gammal medicin med nya verkningar

Acetylsalicylsyra framställdes först av en tysk kemist, Felix Hoffman 1897, genom att tillsätta ättiksyreanhydrid till salicylsyra från vide/pil eller älgört. Namnet aspirin kommer från älgört, Ulmaria spiraea. Ämnet har anti-inflammatoriska effekter men verkningsmekanismerna är fortfarande, efter 100 år, föremål för aktiv forskning för att klarlägga vilka processer som påverkas..

Läs mer »

Amalgamvarning till gravida

Kvicksilver läcker ut från amalgam i form av kvicksilverånga, mer om man tuggar t ex tuggummi, dricker varmt eller gnisslar tänder. Allvarligt är att kvicksilverångan tas upp till 80 procent via lungorna och transporteras runt med blodet. Placentan är genomsläpplig för kvicksilverånga och når således fostret. Kvicksilver är fosterskadande och därför bör gravida kvinnor med amalgamfyllningar varnas från att tugga tuggummi, dricka varmt etc. Så sker inte i dag,

Läs mer »

Förbud mot amalgam i Brasilien

Dentalt amalgam har förbjudits i Brasilien. Brasilianska forskare har redovisat många rapporter om amalgamets risker och Brasilien har också problem med kvicksilver som används vid småskalig guldbrytning då guldet amalgameras och därefter ångas kvicksilvret bort och man får rent guld. Det är bra att motståndet mot amalgam kommit så långt att ett förbud är på gång.

Läs mer »

Tatuering medför giftrisker

Har man väl tatuerat sig är det svårt och plågsamt att senare få bort dekorationerna. Det kan vara skäl att tänka sig för och söka information om de färger som är tänkta att användas från Kemikalieinspektionen (KEMI) och Läkemedelsverket. Förbud för en del färger har införts i Sverige men tatuerar man sig utomlands där kontrollen är sämre kan man råka ut för obehagliga överraskningar.

Läs mer »

En sanningskommission om kostråden

LIvsmedelsverkets kostråd sågas helt av docent Ralf Sundberg och författarna Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning (UNT). Varken konsensus eller vetenskapligt underlag finns för dagens kostråd, skriver de. Kostråden är ett totalt misslyckande och har bidragit till dagens fetma- och diabetesepidemi. Debattartikeln föreslår att en sanningskommission tillsätts för att undvika dessa misstag i framtiden. Uppmaningen riktas till folkhälsominister Gabriel Wikström

Läs mer »

Klagomål till patientnämnderna 2014

De klagomål som inkommit till patientnämnderna år 2014 har nu sammanställts av IVO. Av rapporten framgår att antalet klagomål ökar, men att få klagar på tandvården. Någon analys av vad det beror på finns inte.

Läs mer »

Sida 518 av 750 sidor < Första  < 516 517 518 519 520 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)