Nyheter

Sköldkörteln och depression

Det har mycket länge varit känt att det finns en koppling mellan sköldkörtelstörningar och psykisk hälsa. När patienten kommer till psykiatrisk undersökning förbises ofta att en bakomliggande sköldkörtelstörning kan vara orsaken eller att brist på antioxidanter eller exponering för amalgam kan vara orsak till båda problemen.

Läs mer »

Tandställningen förstörde framtänderna

En ung kvinna har anmält skada till IVO. Hon fick tandställning och när den togs bort hade framtändernas rötter förtvinat och hon tvingades dra ut dem. Hon klagar också på att hon inte fått information om riskerna innan tandställningen sattes in. Kvinnan intervjuas i Borås tidning.

Läs mer »

Korroderat amalgam i bild

De som är någorlunda insatta i amalgamfrågan vet att amalgam korroderar och hela tiden avger kvicksilverånga. Det är svårt att se sig själv inne i munnen och med spegel kommer man inte tillräckligt nära. Tandläkare har emellertid alla möjligheter att observera nedbrytningen och dokumentera den.

Läs mer »

Efterlyses - svensk amalgamdebatt

Minst hälften av befolkningen har amalgam och giftig kvicksilver i tänderna. Trots det dog den svenska amalgamdebatten ut 2009 då kvicksilver förbjöds i tandvården. Sedan dess har inga nya kvicksilverfyllningar satts in, men risken finns kvar i munnen på dem som fortfarande har amalgam. Tandvårdspersonal som putsar och borrar i befintliga amalgamfyllningar utsätts fortsatt för höga kvicksilverhalter liksom patienterna. Insjuknandet i kvicksilverförgiftning fortsätter. Ändå är myndigheterna tysta

Läs mer »

Föroreningar och ökade inflammationer

Polska forskare har redovisat ökad risk för inflammationer hos unga personer som bor och lever i förorenade miljöer. Jämförelsen gällde om ungdomarna bodde i Krakow eller Lublin i Polen. Forskarna fann många inflammationsmarkörer i deras blod inklusive höga homocysteinhalter. Risken ökar därmed för hjärt-kärlsjukdomar.

Läs mer »

Bättre prisjämförelser i tandvården föreslås

Ny tandvårdsutredning presenteras av regeringen. Utredningen föreslår bättre prisjämförelser och jämförelser av kvalitet i tandvården genom att alla tandläkare ska tvingas delta i prisjämförelsetjänsten. Ett allmänt förhöjt tandvårdsbidrag gäller för personer äldre än 74 år, men utredningen vill utöka det till att gälla från och med 65 år. Bättre uppföljning och kontroll av tandvårdsstödet föreslås också.

Läs mer »

Sida 517 av 750 sidor < Första  < 515 516 517 518 519 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)