Acetylsalicylsyra framställdes först av en tysk kemist, Felix Hoffman 1897, genom att tillsätta ättiksyreanhydrid till salicylsyra från vide/pil eller älgört. Namnet aspirin kommer från älgört, Ulmaria spiraea. Ämnet har anti-inflammatoriska effekter men verkningsmekanismerna är fortfarande, efter 100 år, föremål för aktiv forskning för att klarlägga vilka processer som påverkas..

Aspirin tas vanligtvis mot feber och huvudvärk men långtidsstudier har visat att det har en skyddande effekt även mot allvarliga sjukdomar som cancer, dock till priset av att det har biverkningar hos en del personer, framför allt ökar risken för blödningar.

En sammanställning av långtidsstudier har presenterats i tidskriften Annals of Oncology och forskarna noterar först att man inte kan räkna med att skyddseffekterna mot allvarligare sjukdomar kommer snabbt. Först efter tre års dagligt intag börjar man se att antalet nya fall avi cancer minskar och efter fem år minskar dödligheten i främst cancer som drabbar mag-tarmkanalen. Däremot kvarstår skyddseffekten under tio år, även efter att man slutat med intaget.

Det behövs inga stora doser för att få skyddseffekt, tvärtom verkar det högre intaget öka risken för blödningar. En kvarts tablett aspirin, som innehåller 500 milligram, är fullt tillräckligt och även 75 milligram. Som medel mot hjärt-kärlsjukdom finns Trombyl med 75 eller 160 milligram acetylsalicylsyra.

De mest dokumenterade långtidseffekterna av aspirin finns vid användning mot cancer. Studierna tyder på att tio års dagligt intag av aspirin ger en 7 % sänkt risk för cancer, hjärtinfarkt och stroke hos kvinnor och 9 % hos män under en 15-års period och en 4 % minskning av totala dödligheten under en 20-års period.

Effekten är störst för cancer i strupen och mag-tarmcancer. Effekten på andra cancerformer är mindre men har även rapporterats för bröst- och prostatacancer. Skyddande effekter mot lungcancer har också rapporterats, men effekterna är mer varierande. För hjärt-kärlsjukdomar ser man den bästa skyddseffekten mot hjärtinfarkt på personer som inte befinner sig i någon speciell riskgrupp och effekten mot stroke är liten.

I genomsnitt reagerar cirka en person av tusen med blödningar efter intag av aspirin och risken stiger till 25 av tusen om man haft någon tidigare historia av magsår. För personer med lågt antal trombocyter eller som intar koagulationshämmande läkemedel är risken betydligt större. Risken stiger dessutom med åldern och ökar framför allt efter 70 år. Emellertid ökar också riskerna för cancer och hjärt-kärlsjukdom vid högre ålder och en vägning mellan nytta och risk visar ändå att en positiv effekt överväger vid de högre åldrarna. Andra medicineringar, eller de problem som de ges för, kan också öka risken för biverkningar, liksom infektion av Helicobacter pylori.

Det pågår forskning om verkningsmekanismerna med det är väl belagt att aspirin hämmar cyclooxygenas (COX) som i sin tur ökar bildning av inflammationsdrivande prostaglandiner och tromboxan. Speciellt verkar trombocyternas nivå av COX minska, något som kan förklara effekten mot hjärtinfarkt, men och den ökade risken för blödningar. Effekten på COX i trombocyter är irreversibel. Detta kan också förklara effekten mot cancer då cancerceller omger sig med ett skal av trombocyter med förhöjd COX-nivå som maskerar cellerna för immunsystemet. En del typer av cancerceller är dock mer motståndskraftiga mot förändringar i COX och trombocytfunktion. Aspirin påverkar (minskar) också cancercellernas förmåga att öka bildningen av blodkärl till tumören (anti-angiogenes).

Forskarna anger att deras slutsatser kan vara lågt hållna då en del studier visat upp till 20 % minskad risk för cancer, något som kan bero på hur urvalet av deltagare skett, eller andra faktorer som inte varit lika i de olika studierna.

Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)