Minst hälften av befolkningen har amalgam och giftig kvicksilver i tänderna. Trots det dog den svenska amalgamdebatten ut 2009 då kvicksilver förbjöds i tandvården. Sedan dess har inga nya kvicksilverfyllningar satts in, men risken finns kvar i munnen på dem som fortfarande har amalgam. Tandvårdspersonal som putsar och borrar i befintliga amalgamfyllningar utsätts fortsatt för höga kvicksilverhalter liksom patienterna. Insjuknandet i kvicksilverförgiftning fortsätter. Ändå är myndigheterna tysta

Den svenska tystnaden om amalgam och dess risker är besvärande. Många blir fortsatt sjuka och sannolikt är flertalet som hälso- och sjukvården inte hittar några fel på skadade av kvicksilver och amalgam. Den svenska debatten har oförklarligt tystats, men i andra länder och i andra världsdelar debatteras amalgam livligt och i flera länder diskuteras amalgamförbud:

Europa: Samarbete mellan många organisationer och möten med tjänstemän och politiker har resulterat i att den vetenskapliga kommittén SCENIHR rekommenderas att amalgam inte ska användas på barn, gravida och inte heller på njursjuka. Det här får ses som ett erkännande att amalgam är skadligt för hälsan och bör resultera i en utfasning av amalgam och kvicksilver från tandvården.

Asien: Stödet för kvicksilverfri tandvård i Asien fortsätter att växa tack vare alla som arbetar idéellt i de olika länderna. De har lyckats samla aktörer från regeringar, tandläkarutbildningar och tandläkarförbund och många har deltagit i seminarier, utbildningar med mera och därmed ökar förståelsen för att det måste bli kvicksilverfri tandvård. Resultaten låter inte vänta på sig, redan nu har tandläkare ändrat inriktning för att övergå till kvicksilverfri tandvård och fler och fler tandvårdskliniker blir kvicksilverfria.

Afrika: Här har också många frivilliga kämpat emot amalgamförespråkaren World Dental Federation (FDI) som i Afrika ser nya marknader för dentalt amalgam. Våra frivilligorganisation bistår flera regeringar i deras strävan att byta till kvicksilverfri tandvård inklusive utveckling av konsumentfaktablad, workshops och briefing av viktiga statstjänstemän.

Latinamerika: Verksamheten för att fasa ut dentalt amalgam kickstartade med att de sydamerikanska miljöministrarna fick träffa Charlie Brown ledare för Consumers for Dental Choice. Detta var första gången en icke-statlig organisation tillåtits att träffa miljöministrarna i Sydamerika. Nu finns program i två nationer som arbetar med tidningen El País modelo för kvicksilverfria tandvård.

Var är den svenska debatten? Var är den grävande journalistiken som borde kunna avslöja spelet om amalgamet även i Sverige. Här får vi visserligen inte längre sätta in amalgam på folk, men många blir fortfarande sjuka av sina amalgamfyllningar och tandvårdspersonalen står fortfarande i kvicksilverångor vid putsning och borrning i amalgamfyllningar.

Trots arbetsmiljöriskerna vill man ta bort föreskrifterna om kvicksilver i tandvården. Socialstyrelsen passade på redan i början av året att avskaffa de allmänna råden om behandling av patienter med amalgam och elöverkänslighet. Sverige tiger ihjäl amalgamfrågan. Resultatet är att läkare inte informeras om riskerna och att många är sjuka utan att förstå varför. Det kostar samhället mycket pengar, men är också en tragedi för alla drabbade och deras familjer.

Tandvårdsskadeförbundet efterlyser grävande journalistik för att avslöja varför myndigheterna inte varnar alla gravida som har amalgam för risken för påverkan på fostret och för att avslöja varför läkare inte får information om vilka symtom som är karaktäristiska för kvicksilverförgiftning. Varför sammanfattar inte SBU forskning om amalgamsanering för att evidensbasera hur sådan ska gå till. I dag är kunskaperna så dåliga bland tandläkarna att många blir sjuka just av amalgamsaneringen då de utsätts för skyhöga kvicksilverhalter.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)