Nyheter
Tf-bladet nr 3 2015
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Nu har Tf-bladet kommit med många intressanta artiklar. Mats Hansson kritierar fluoranvändning i kariesförbyggande syfte och Ulrika Åberg berättar om ett internationellt seminarium om el- och kemikalieöverkänslighet. Dessutom skriver Margaretha Molius i sin ledare om jämlik vård och undrar varför Tandvårdsskadeförbundets erfarenheter inte tas tillvara.
Nyttan med fluor alltmer ifrågasatt
- Forskning
- Hälsa

Tandvården har två trossatser som man ihärdigt försvarar: amalgam är ett säkert och ofarligt lagningsmaterial och fluor skyddar mot karies och har enbart kosmetiska biverkningar, fluoros. Faller dessa dogmer återstår inte mycket av tandvårdens vetenskapliga underbyggnad. Den forskare som ifrågasätter användningen av amalgam eller fluor kan räkna med att bli utsatt för attacker och att anti-fluorstudier genomgående kommer att ifrågasättas.
Hjärtinfarkt och reumatism kan bero på bakterier i munnen
- Forskning
- Hälsa

Det är inte ovanligt att hjärtinfarkt inträffar strax efter tandläkarbesök och rotfyllningar. Känt sedan tidigare är att bakterier från munnen och tänderna kan påverka hjärtat. Hur de påverkar har forskare från Örebro universitet nyligen kunnat visa. Forskarna har tittat på endast en av munnens alla skadliga bakterier Porphyromonas gingivalis och funnit att den ökar förkalkningen av blodkärlen och därmed risken för hjärt- och kärlproblem.
Kvicksilver och KOL
- Forskning
- Hälsa
- Politik
KOL är en lungsjukdom som ger andnöd, slembildning och hosta beroende på att lungornas kapacitet försämras. Forskning har tidigare visat att KOL kan orsakas av kvicksilver som hämmar bildningen av ett ämne i lungorna som normalt har avslappnande effekt. Det är en viktig mekanism för att hålla luftvägarna öppna. Nu utvecklas ett läkemedel som ska avgifta från kvicksilver i syfte att minska symtomen vid KOL.
Starka ben med liponsyra
- Hälsa
Osteoporos, benskörhet beror på en obalans mellan benuppbyggande (osteoblaster) och bennedbrytande (osteoklaster) celler. Det mesta tyder på att näringsfaktorer reglerar balansen, men att styrkan av benvävnaden även påverkas av gifter som fluor som ökar benmassan, men gör vävnaden skörare.
Förhastade slutsatser om kosttillskott
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Media har uppmärksammat forskning från Göteborg som visar förhöjd risk för spridning av maglignt melanom hos möss som får tillskott av N-acetylcystein. Både forskare och media antyder att det handlar om antioxidanter rent allmänt. Det är helt fel. De har använt ett enda ämne och i cellförsöken användes även E-vitamin. “The American Cancer Society” skriver att inga som helst slutsatser gällande människor kan dras av Göteborgsförsöket på möss.