Nyheter

Hur säkra är proteser från låglöneländer?

Vet vi vad billiga proteser från Kina och andra låglöneländer innehåller? Det är tveksamt och tandtekniker i Västmanland har varnat landstinget från att köpa proteser utan att ha ordentlig kontroll av dem. Tandteknikerna menar att importerade proteser kan innehålla allergiframkallande ämnen utan att det deklareras tydligt. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar är ofta känsliga och särskilt mot metaller. Tandteknikerns arbete är viktigt, men också vilket material som används.

Läs mer »

Tandemalj först i fiskars skinn

När man tittar på tändernas vita och fina emalj i spegeln så är det egentligen fiskhud man tittar på. Forskare har funnit att fiskarnas skinn långt tillbaka i historien bestod av samma ämne som finns i tändernas emalj. Tandemalj finns bara på ryggradsdjur.

Läs mer »

Livsmedelsverket avråder från riskakor

Ris innehåller relativt höga halter arsenik, visar underökningar från Livsmedelsverket. Mest arsenik finns i riskakor, dvs det som många med glutenproblem äter. Livsmedelsverket avråder från att ge barn under sex år riskakor och även vuxna bör begränsa konsumtionen. Vanligt matris innehåller inte lika höga halter, men Livsmedelsverket anser ändå att matris ska begränsas till två gånger per vecka . Genom att koka riset och hälla bort vattnet kan man dock halvera arsenikhalten i det ris man äter.

Läs mer »

C-vitamin skyddar mot cancer i huvudet

C-vitamin kan selektivt döda cancerceller, men endast i farmakologiskt höga nivåer som man endast kan uppnå vid intravenös tillförsel av natrimaskorbat. Lägre nivåer, som kan uppnås om man sväljer ner vitaminet, har dock en förebyggande effekt och minskar risken för cancer.

Läs mer »

FDI:s åsikt om amalgam i utvecklingsländerna

FDI World Dental Federation skriver i ett PM att Minamatakonventionen bara kräver att amalgam ska minska och inte att det ska förbjudas. Därtill anser organisationen att amalgam behövs i utvecklingsländerna. FDI tonar således ned amalgamets risker och poängterar att det inte alls handlar om att förbjuda detta i deras tycke förträffliga material. Är detta ett sätt att behålla amalgam i länder där folk är fattiga och inte har kunskaper för att kunna protestera?

Läs mer »

Rotfyllda tänder?

En undersökning av 104 patienter som totalt fick 449 rotfyllda tänder åren 1977 och 1978 kontrollerades efter 20 år. 65 procent av rotfyllda tänder var då kvar och 35 procent av tänderna (159 stycken) hade dragits ut. Av de kvarvarande hade 11 procent (48 stycken) behövt göras om. Det kan tyckas som ett relativt bra resultat. Mer intressant hade dock varit att undersöka vilka sjukdomar som eventuellt uppträtt till följd av de rotfyllda tänderna.

Läs mer »

Sida 513 av 750 sidor < Första  < 511 512 513 514 515 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)