Nyheter
Hur säkra är proteser från låglöneländer?
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Vet vi vad billiga proteser från Kina och andra låglöneländer innehåller? Det är tveksamt och tandtekniker i Västmanland har varnat landstinget från att köpa proteser utan att ha ordentlig kontroll av dem. Tandteknikerna menar att importerade proteser kan innehålla allergiframkallande ämnen utan att det deklareras tydligt. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar är ofta känsliga och särskilt mot metaller. Tandteknikerns arbete är viktigt, men också vilket material som används.
Tandemalj först i fiskars skinn
- Forskning
När man tittar på tändernas vita och fina emalj i spegeln så är det egentligen fiskhud man tittar på. Forskare har funnit att fiskarnas skinn långt tillbaka i historien bestod av samma ämne som finns i tändernas emalj. Tandemalj finns bara på ryggradsdjur.
Livsmedelsverket avråder från riskakor
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Ris innehåller relativt höga halter arsenik, visar underökningar från Livsmedelsverket. Mest arsenik finns i riskakor, dvs det som många med glutenproblem äter. Livsmedelsverket avråder från att ge barn under sex år riskakor och även vuxna bör begränsa konsumtionen. Vanligt matris innehåller inte lika höga halter, men Livsmedelsverket anser ändå att matris ska begränsas till två gånger per vecka . Genom att koka riset och hälla bort vattnet kan man dock halvera arsenikhalten i det ris man äter.
C-vitamin skyddar mot cancer i huvudet
- Forskning
- Hälsa
C-vitamin kan selektivt döda cancerceller, men endast i farmakologiskt höga nivåer som man endast kan uppnå vid intravenös tillförsel av natrimaskorbat. Lägre nivåer, som kan uppnås om man sväljer ner vitaminet, har dock en förebyggande effekt och minskar risken för cancer.
FDI:s åsikt om amalgam i utvecklingsländerna
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
FDI World Dental Federation skriver i ett PM att Minamatakonventionen bara kräver att amalgam ska minska och inte att det ska förbjudas. Därtill anser organisationen att amalgam behövs i utvecklingsländerna. FDI tonar således ned amalgamets risker och poängterar att det inte alls handlar om att förbjuda detta i deras tycke förträffliga material. Är detta ett sätt att behålla amalgam i länder där folk är fattiga och inte har kunskaper för att kunna protestera?
Rotfyllda tänder?
- Forskning
- Hälsa
En undersökning av 104 patienter som totalt fick 449 rotfyllda tänder åren 1977 och 1978 kontrollerades efter 20 år. 65 procent av rotfyllda tänder var då kvar och 35 procent av tänderna (159 stycken) hade dragits ut. Av de kvarvarande hade 11 procent (48 stycken) behövt göras om. Det kan tyckas som ett relativt bra resultat. Mer intressant hade dock varit att undersöka vilka sjukdomar som eventuellt uppträtt till följd av de rotfyllda tänderna.