Nyheter
Kariesantreppen börjar i tonåren
- Hälsa

Socialstyrelsen rapporterar antal kariesfria barn och ungdomar under 2014. De allra flesta är kariesfria i treårsåldern (96%), vid sex års ålder har de flesta fortfarande hela tänder (76%) och detsamma gäller vid 12 års ålder (68%). Men därefter går det snabbt utför och bland 19-åringarna är det bara 36 % som inte har några kariesangrepp.
Akupunktur skyddar nervcellerna vid experimentell Parkinson’s sjukdom
- Forskning
- Hälsa

Konventionella behandlingar mot Parkinson’s sjukdom, PD, kan påverka sjukdomsförloppet, men förhindrar inte en långsam försämring. De mest påtagliga förändringarna i hjärnan är en nedbrytning av substantia nigra, kopplat till ökad oxidativ stress, nedsatt nivå av antioxidanter som glutation och en ansamling av metaller.
Förslag till Europeisk tillgänglighetslag
- Hälsa
- Politik
Handikappförbunden har länge lobbat för en europeisk tillgänglighetslag. Nu har ett förslag till sådan presenterats. Det handlar i huvudsak om krav på tjänster och varor. De är dock nog så viktiga. På DN debatt har en artikel pulicerats som tar upp vad Sverige borde göra för att förbättra tillgängligheten. Inte ett ord nämns om elövekränslighet och kemikaliekänslighet. Tyvärr glömmer många i funktionshinderrörelsen bort dessa områden och fokus är fortsatt på motoriska problem, hörsel- och synnedsättning.
Förslag till anmälningsplikt för nanomaterial
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Kemikalieinspektionen har lämnat en utredning till regeringen där inspektionen föreslår skyldighet att anmäla kemiska produkter som innehåller nanomaterial. Idag har samhället ingen kontroll alls över dessa material, trots att de kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller på miljön. Många nya dentala material bygger i dag på nanoteknik och därför kan nya bestämmelser om anmälningsskyldighet vara intressanta.
Elöverkänslighet -svårt ställa diagnos
- Forskning
- Hälsa
Den franske läkaren och forskaren Belpomme anser att både elövekänslighet och kemisk överkänslighet har samma orsaker. Han och hans forskarkolleger jämför kliniska kriterier och objektiva biomarkörer och har då funnit att båda sjukdomsgrupperna har mycket inflammationer, oxidativ stress och autoimmuna problem plus ändrad blodgenomströmning i hjärnan.
Titandioxid ökar insulinresistens. Finns i diabetesmedicin
- Forskning
- Hälsa
Vid medicinanvändning mot sjukdomar är det givetvis (i alla fall för Tf) väsentligt att man inte blandar in något som skadar eller motverkar effekten av medicinen. Vid diabetes-2 används ofta metformin som bromsar leverns glukosproduktion.