Nyheter

Uganda planerar amalgamförbud

Kvicksilverförbud inklusive amalgamförbud är på gång i Uganda. Regeringen planerar ett förbud till 2020 av import och export av produkter som innehåller kvicksilver. Bland dessa nämns amalgamfyllningar och lågenergilampor. Kvicksilver är neurotoxiskt, påverkar njurarna, nervsystemet, matsmältningen och immunsystemet konstaterar regeringen i Uganda.

Läs mer »

Forskningsfusk eller inte?

Forskningen för att få HPV-vaccinet Gardasil godkänt 2006 gjordes på danska flickor och det ser ut som om forskningen lades upp på ett sätt för att skyla över biverkningsriskerna, konstaterar en engelska forskare. Det handlar om att placebogruppen också fick alumnium och att man därigenom inte haft någon riktig kontrollgrupp. Aluminium i sig kan ge upphov till flera olika biverkningar då det hamnar i blodet som vid vaccinationer. 

Läs mer »

Nytt intressant Tf-blad

Årets sista nummer av Tf-bladet har kommit. Där finns många intressanta artiklar att läsa bland annat om riskerna med små luftburna partiklar och om kronisk trötthet. Margaretha Molius blickar tillbaka på sin sjukdom i årets sista ledare och minns de symtom hon och många andra tandsköterskor drabbades av. Läsvärt och spännande, men också sorgligt att sådana arbetsmiljöer har kunnat existera i modern tid.

Läs mer »

Känslig för nickel och palladium

Det är inte ovanligt med allergier mot nickel. Forskning visar att nickel och palladium liknar varandra och att det inte alls är ovanligt med allergi mot palladium. Palladium finns i många guldlegeringar som används för kronor, klamrar i bryggor etc. Även en del stift kan vara gjorda av guldlegeringar med palladium i. Medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet kan vara känsliga för palladium i guldlegeringar. Nu har forskaren Lisbeth Rosholm Comstedt vid Skånes universitetssjukhus uppmärksammat detta.

Läs mer »

Risken för MS grundläggs i ungdomen och utlöses av senare miljöfaktorer

Många studier har visat att MS har en starkt ojämn fördelning i världen och att personer som migrerar från låg-prevalens-områden till nordliga länder starkt ökar risken för MS. Motsatt förhållande gäller för till exempel personer som flyttar från England till Australien. Riskförändringarna är emellertid åldersbetingade. Ungdomar upp till cirka 18 års ålder som växt upp i områden med låg MS prevalens för med sig den lägre risken när de migrerar. Speciellt gäller det tonåringar.

Läs mer »

Svårt fastställa allergi eller överkänslighet

På Läkarstämman föreslogs i ett föredrag att endast personer med läkarintyg som visar födoämnesallergi ska få specialkost i skolan. Kanske menar läkaren väl, men Tandvårdsskadeförbundets medlemmar upplever ofta överkänslighet utan att allegitesterna ger positivt utslag. Det är olyckligt om dagens allergitester är det enda som ligger till grund för överkänslighet. Dels slår testerna fel ibland och dels finns annan överkänslighet som inte alltid är mätbar med dagens allergitester. Exempel på det är histaminintolerans som ger allergiliknande effekter.

Läs mer »

Sida 501 av 750 sidor < Första  < 499 500 501 502 503 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)