Vid medicinanvändning mot sjukdomar är det givetvis (i alla fall för Tf) väsentligt att man inte blandar in något som skadar eller motverkar effekten av medicinen. Vid diabetes-2 används ofta metformin som bromsar leverns glukosproduktion.

Flertalet metforminpreparat, liksom många andra mediciner, innehåller titandioxid i nanostorlek. Tillsatsen har ingen verkan för att förbättra blodglukosnivån, utan finns där mest av slentrian och som ”läkemedelskosmetika”. Emellertid har alltmer forskning kommit som visar att titandioxid i nanostorlek orsakar oxidativ stress och cellskador.

En studie i Journal of Applied Toxicology visar att nano-titan har endokrina effekter när de tillförs möss via nedsväljning i mängden 0,52 till 320 mg/kg kroppsvikt och dag (djurens vikt cirka 25 gram). Blodglukos mättes varannan vecka och djuren fick en glukosbelastningstest efter 14 veckor och vävnaderna undersöktes med avseende på insulin- och titanhalt, kolesterol, TNF-alfa, IL-6, fri-radikalnivå, antalet insulinproducerande celler och proteinförändringar.

Nivåerna av titan var förhöjda i blod och andra organ efter tillförsel av minst 13 mg/kg. Högre dos ökade inte halten vilket visar att upptaget till blodet är begränsat. Titan orsakade inte ändrad kroppsvikt eller födointag men tillförseln ökade glukosnivån efter 10 veckor och höll sig förhöjd under nästa månad. Nivåerna av insulin, fettsyror och HDL- eller LDL-kolesterol var oförändrade och antalet insulinceller påverkades inte. Nano-titan påverkar inte insulinsekretion men inducerar insulinresistens vilket i sin tur signifikant ökar plasma-glukos. Insulinresistensen orsakas av en ökad nivå av fria radikaler och inflammatoriska cytokinerna  TNF-alfa och IL-6.

Superoxid dismutas aktiviteten i serum och lever sjönk med 20 % efter exponeringen för 13 mg/kg titandioxid, men inte ytterligare vid högre nivå. Reducerat glutation i serum halverades och minskade med 20 % i levern. Malondialdehyd, ett mått på oxiderade fetter, ökade 20-30 % i serum respektive lever. Resultaten visade på en starkt förhöjd nivå av oxidativ stress.

En annan studie av nedsvald titandioxid i nanostorlek på råttor, i låga koncentrationer under upp till 90 dagar, visade en inflammatorisk reaktion i blodkärlsväggarna och hjärtat med en sänkt nivå av flera enzymer. I blodet fanns en förhöjd nivå av vita blodkroppar, ökad nivå av TNF-alfa och interleukin-6, IL-6.

Titandioxid i diabetesmediciner förefaller vara en synnerligen olämplig beståndsdel. Dessutom tillkommer att det finns många andra källor till exponering för metallen. Även flertalet insulinpreparat för injektion innehåller giftiga komponenter: m-cresol och fenol. Det borde inte vara ogörligt att hitta bättre och ofarligare konserveringsmedel.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jat.3150/abstract
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378427415300527

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)