Nyheter
Den ojämlika tandvården
- Politik

Problem med tandhälsan är kostsamt och personer med dåliga tänder och dålig ekonomi får sällan den tandvård de skulle behöva. Nu visar en ny genomgång av tandhälsoregistret att barn på institution har sämre tandhälsa och mer sällan går till tandläkaren jämfört med andra barn. Socialstyrelsen som gjort undersökningen anser detta vara otillfredsställande. Att lära sig sköta tänderna och äta rätt i barndomen är viktigt för den framtida hälsan och borde prioriteras högre för alla barn.
Hög oxidativ stress och låga vitaminhalter vid multipel skleros, MS.
- Forskning
- Hälsa
Traditionella modeller för vad som orsakar skadorna i nervsystemet, en immunologisk reaktion, har alltmer börjat ifrågasättas och alltfler forskare anser numera att det primära är en inflammation i hjärnan och att immunreaktionerna är sekundära och ett sätt för kroppen att försöka städa upp från nedbrutna celler.
Varför få skadeanmälningar gällande tandvård?
- Hälsa
- Politik

Få personer anmäler vårdskada som uppstått i tandvården medan olika operationer ligger högst i anmälningsligan. Detta redovisas av LÖF som årligen bidrar med statistik över anmälda vårdsskador. Bäst på att anmäla är Norrbottens län som kommer upp i 16 procent av totala antalet anmälda ärenden och sämst är Kalmar och Blekinge läns landsting där endast 5 procent av anmälda ärenden handlar om tandvård. Frågan är om andelen anmälningar speglar hur bra tandvården är? Eller finns andra faktorer av betydelse?
Kawasaki’s sjukdom – en fortsättning av akrodynia?
- Forskning
- Hälsa
Akrodynia var en sjukdom som drabbade barn under senare delen av 1800-talet och försvann inte förrän under 1950-talet, trots att sambandet med kvicksilver upptäcktes 1945. Orsaken var kvicksilver i kalomel, använt som tandsprickningspulver, maskmedel med mera. Enstaka fall har uppträtt senare på grund av oftast oavsiktlig exponering för kvicksilver. Även andra metaller som koppar kan utlösa akrodynia. Det dröjde inte länge förrän en sjukdom med exakt samma symtom, men med annat namn, dök upp: Kawasaki’s sjukdom.
Amalgamförbud behövs i EU
- Dentala material
- Hälsa
- Politik

EU-kommissionen har lämnat förslag till ratificering och genomförandet av Minamatakonventionen (handlar om att begränsa världens kvicksilverutsläpp). Som tidigare meddelats ges inget förslag till amalgamförbud. Bråttom verkar det var då förslaget redan översatts till flera olika språk och däribland svenska. Nu vidtar olika förhandlingar och eftersom samtliga svenska partier vill behålla vårt amalgamförbud kommer Sverige med stor sannolikhet att driva på för ett förbud. Skulle det inte gå igenom vidtar förhandlingar om att Sverige ska få ett undantag och därmed kunna behålla det nuvarand amalgamförbudet.
Pengar för tandvård finns - men få vet om dem
- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Tidningen Expressen har i en artikel tagit upp olika bidrag för tandvård som finns, men som få känner till. Inte ens vårdgivare har enligt Expressen kännedom om möjliga bidrag för tandvård. Expressen nämnde dock inte att patienter som på grund av allergi eller långvarig sjukdom vill byta fyllningar kan få bidrag av landstingen för detta. Hösten 2014 publicerade Tandvårdsskadeförbundet en utredning som visar att så gott som inga landsting/regioner informerar om bidrag för fyllningsbyten på grund av sjukdom. Det stämmer väl med Expressens iaktagelse.