Titan och andra metallegeringar har använts som implantat under flera decennier och i vården uppfattar man att de fungerar bra. Det finns ändå en del orosmoment och bland annat gäller det att joner från metallerna frigörs, att en del blir allergiska mot materialen, att biofilm bildas på implantaten och att galvaniska strömmar kan uppstå om även andra metaller finns. 

Forskning visar att metaller i olika implantat kan orsaka problem. För att minska risken för besvär kan man använda andra material än metaller. Gällande käkimplantat kan exempelvis det keramiska materialet Zirkonia användas.

Klokt är också att kontrollera om man är allergisk mot något av de ämnen som ingår i metallegeringen. Titan är exempelvis aldrig helt rent utan består av 1-5 procent av andra metaller. Det kan också finnas föreningar av exempelvis nickel på metalliska implantat som inte deklareras.

Allergi kan dock uppstå när som helst och därför är ett allergitest inte en garanti för att man senare kan få problem. Hudtester, som är vanligast i svensk sjukvård, visar inga reaktioner för titan och därför kan man vara känsliga mot detta material trots negativ test.

Bäst är att göra ett Melisa-test (se mer melisa.org), men det ges normalt inte inom ramen för svensk hälso- och sjukvård. Kostnaden får man därför oftast stå för själv och då handlar det om minst 5000 kr beroende på hur många metaller man är intresserad av.

Implantat i käkbenet har fördelen att de fortsatt utövar tryck mot tandbenet och därmed stimulerar tillväxten. Har man ingenting där kan själva käkbenet förtvina och minska i volym, vilket varken är bra för möjligheten att sätta in implantat eller möjligheten att använda proteser. Men det gäller alltså att välja bra material för att inte öka risken för komplikationer.

Om man tänker använda titanimplantat är det viktigt att man inte har andra metaller i tänderna, eftersom det då kan uppstå galvaniska stömmar mellan metallerna, vilket innebär att metalljoner frigörs och vandrar ut i vävnaderna. En del personer kan tåla sina titanimplantat efter att andra metaller tagits bort.

Väsentligt är också att inga metaller används i kronor och broar som sätts på implantaten. Så kallade MK-kronor består av ett metallskelett på vilket keramik är fastbränt. Dessa kronor eller broar kan se ut som om de består av enbart keramik, men ör det alltså inte. Se alltid till att få helkeramiska kronor och broar och särskilt gäller det för dem med titanimplantat.

Flera olika metaller kan således skapa strömmar mellan metallerna. Läs t ex om Britta på hemsidans flik "Min historia".

Se också forskningsartikel från 2019 som ger en bra beskrivning av riskerna med implantat av metall (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)