Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Okunskap bland tandläkare när det gäller rotfyllningar
- Dentala material
- Hälsa
Utvärdering av forskning om rotfyllningar m.m. visar att det i dag saknas kunskaper för att bedöma vilka behandlingar som är bra respektive dåliga. Utvärderingen gjordes av SBU (Kunskapscenter för hälso- och sjukvården) 2010, men är fortfarande aktuell. Våra medlemmar har ofta problem med rotfyllda tänder och därför rekommenderar förbundet ofta att infekterade tänder dras ut. Se även artikel av Bobbi Beckman i Tf-bladet.
Säker amalgamsanering
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Säker amalgamsanering kräver kofferdam, syrgasmask, teknisk skicklighet, samverkan med läkare och noggrannhet. Tandläkare som sanerar måste ha kunskaper annars riskerar patienten att bli sjuk av de kvicksilverångor som frigörs vid borttagande av amalgamet. Vetenskapliga artiklar finns som visar att kofferdam minskar risken för höga kvicksilverhalter. Flera böcker finns som beskriver både tandläkarens åtgärder och vad patienten själv kan göra.
Ändringar i tandvårdsstödet
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Ändringar i tandvårdsstödet införs från första januari 2013. Inga förändringar kommer gällande bidrag för sanering av dentala material. Fortsatt gäller alltså tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ som medger sanering som led i en medicinsk behandling. Tyvärr är tandläkare och läkare dåligt insatta i dessa paragrafer och det krävs ofta att Du som patient är aktiv och berättar för läkare och tandläkare vilka intyg som krävs och att tandläkaren ska skicka in förslag till åtgärder till landstinget.
Nytt om D-vitamin och MS
- Forskning
- Hälsa
Fler forskningsrapporter har påvisat att D-vitaminbrist ger ökad risk för MS .
UNEP:s möte om kvickilver i januari
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Kadmium orsakar benbrott - kostnad 4 miljarder per år
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Kemikalieinspektionen har beräknat kostnaderna för benbrott orsakade av höga kadmiumhalter i maten. Notan går på fyra miljarder kronor per år. Intressant! När kommer beräkningar på de hälsoekonomiska kostnaderna av amalgam?