Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Antioxidanter botemedel mot tandlossning?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Parodontit eller tandlossning är en inflammation i tandköttet orsakad av bakterier som medför nedbrytning av benvävnaden och därmed risk för tandlossning. En sammanfattande artikel om antioxidanter som “medicin” mot tandlossning har nyligen publicerats.
Elöverkänslig fick rätt till sjukpenning
- Hälsa
- Politik
Redan i mitten av november föll domen som gav en elöverkänslig person rätt till sjukpenning. Försäkringskassan och förvaltningsdomstolen beslutade att ingen sjukpenning skulle beviljas då det saknades objektiva undersökningsfynd i läkarintyget och att elöverkänslighet är vetenskapligt ifrågasatt. Kammarrätten dömde dock annorlunda och ansåg att objektiva fynd saknas för många sjukdomar och att detta därför inte kan ha betydelse för bedömning av sjukdomen.
Kvicksilver i havet ökar
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Zero Mercury Working Group (ZMWG) fortsätter skapa opinion för förbud mot all användning av kvicksilver. Nu har de tillsammans med forskare från The Biodiversity Research Institute (BRI) släppt en rapport om ökade kvicksilverhalter i havet. Om kvicksilverutsläppen fortsätter som idag kommer kvicksilverhalten i Stilla havet att öka med 50 % till år 2050. Betydligt lägre halter kvicksilver är skadligt jämfört med vad man tidigare trodde.
SBU utreder kunskapsluckor
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
SBU sammanställer kunskapsluckor inom vården. Eftersom så lite som 10 procent av tandvården anses evidensbaserad redovisas mängder av kunskapsluckor inom just tandvården. Dock inte för amalgamsanering eller metaller i tandfyllningsmaterial. Svårt tro att SBU anser att dessa områden saknar kunskapsluckor så det måste finnas någon annan orsak att dessa områden inte tas upp.
Evidens - ett modeord som kan feltolkas
- Forskning
- Hälsa
- Politik
- Evidens har blivit ett modeord, skriver docent Jesper Jerkert. Han menar att begreppet evidensbaserad medicin är ett sätt att ge bästa möjliga vård till varje patient uifrån befintligt kunskapsunderlag, praktisk tillämpning och avvägning mellan olika behandlingsmetoder. I dag anser han att de två sista delarna ofta glöms bort och att det felaktigt främst handlar om utvärdering av forskningsrapporter.
Öppna jämförelser - hälso- och sjukvården
- Hälsa
- Politik
Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting har nyligen publicerat “Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Jämförelser mellan landsting 2012”. En rapport har publicerats och det finns också en webbapplication för den som söker speciella data. Inga jämförelser gällande tandvården finns med.