- Dentala material
- Hälsa
Utvärdering av forskning om rotfyllningar m.m. visar att det i dag saknas kunskaper för att bedöma vilka behandlingar som är bra respektive dåliga. Utvärderingen gjordes av SBU (Kunskapscenter för hälso- och sjukvården) 2010, men är fortfarande aktuell. Våra medlemmar har ofta problem med rotfyllda tänder och därför rekommenderar förbundet ofta att infekterade tänder dras ut. Se även artikel av Bobbi Beckman i Tf-bladet.
Resultatet av SBU:s undersökning är nedslående:
- På grund av att det saknas studier går det inte att avgöra vilka diagnostiska metoder som kan visa om en levande men skadad pulpa kan bevaras utan rotfyllning. Tillgänglig forskning ger inte kunskap om vad som skiljer en behandlingsbar inflammation i pulpan (pulpit) från en inflammation som inte kan behandlas.
- Effekten av olika metoder för instrumentering, desinfektion och rotfyllning i samband med rotbehandling är otillräckligt undersökta.
- En praxisundersökning bland svenska tandläkare visar att det föreligger stora skillnader i behandlingsstrategier och materialval. Detta gäller t ex hur en blottad pulpa behandlas eller när en rotfyllning görs om. Ett undantag utgörs av maskinell rensningsteknik som i olika omfattning används av närmare två tredjedelar av tandläkarna.
- Det behövs prospektiva studier av rotbehandling som visar hur tänder kan bevaras långsiktigt utan risk för återkommande symtom, käkbensinflammation eller frakturer. Bristen på bra forskning inom detta område ger en tydlig signal att väl planerade och genomförda kliniska studier av metoder för diagnostik och behandling av infektioner i tandens pulpa bör prioriteras.
- Det finns behov av ett nationellt register med kvalitetsindikatorer för uppföljning av pulpa- och rotbehandlingar.