Ändringar i tandvårdsstödet införs från första januari 2013. Inga förändringar kommer gällande bidrag för sanering av dentala material. Fortsatt gäller alltså tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ som medger sanering som led i en medicinsk behandling. Tyvärr är tandläkare och läkare dåligt insatta i dessa paragrafer och det krävs ofta att Du som patient är aktiv och berättar för läkare och tandläkare vilka intyg som krävs och att tandläkaren ska skicka in förslag till åtgärder till landstinget.

Tyvärr tycks det som om Socialstyrelsen och landstingen/regionerna bestämt sig för att tiga ihjäl möjligheten att söka bidrag för sanering av dentala material från landstingen. Det är krångligt och kräver både läkarintyg och intyg från tandläkaren inklusive förslag till åtgärdsplan. Ofta vet varken läkare eller tandläkare hur de ska göra och en del vet inte ens om att möjligheten finns.

De tandläkare som vet rekommenderar ofta patienterna att inte söka bidrag då det är osäkert om de får bidrag och tar mycket tid. De flesta om är sjuka av sina dentala material vill förstås bli av med tandfyllningarna de inte tål så fort som möjligt. Därför gör många patienter som tandläkarna säger, dvs söker inte bidrag.

I vissa landsting är det extra svårt att få bidrag. Det gäller exempelvis Västernorrlands läns landsting där nästan inga bidrag beviljas. Den som bor i Hallands läns landsting kan skatta sig lycklig för där får nästan alla som söker bidrag detta beviljat.

Det är en märklig ordning att människor inte får den hjälp som politikerna beslutat. Tidigare i år skrev Sjukvårdsupplysningen helt felaktigt om detta bidrag, men har nu tvingats ändra skrivningarna något. Det är alltså så att den som är allergisk mot ett visst dentalt material ska ha möjlighet att få bidrag för fyllningsbyte och då ska det förstås gälla alla tandlagningar som innehåller det allergena materialet.

Den som själv misstänker eller tror att fyllningarna orsakar sjukdomssymtom – kanske av mer diffus karaktär än en ren allergi – kan söka bidrag och ska enligt tandvårdsförordningen få detta utan att bevis finns för koppling mellan fyllningsmaterial och symtom. Det ska räcka med att personen i fråga varit sjuk en längre tid (en del landsting har definierat längre tid som mer än två år) och att denne prövat olika behandlingar som inte hjälpt och att personen i fråga själv vill pröva om borttagande av aktuella fyllningar minskar symtomen. Trots att andemeningen i propositionen som föregick beslut om tandvårdsförordningen är att inga bevis ska behövas utan att det handlar om den enskildes upplevelse åsidosätts detta i många landsting/regioner.

Det finns särskilda pengar avsatta för tandvårdsförordningens patientgrupper, trots det säger många landsting nej till fyllningsbyte hos personer som upplever att de har problem med sina fyllningar. Pengarna går förmodligen in i något svart hål i landstingets ansträngda budget. Till detta kommer att tandvårdsförordningen inte medger att patienten överklagar ett beslut från landstinget. Många landsting menar därför att de kan besluta enligt eget gottfinnande.

Du som ska genomgå fyllningsbyte försök att få fyllningsbytet som ett led i en medicinsk behandling. Kräv ordentlig motivation enligt Förvaltningslagen om landstinget avslår tandläkarens begäran. Klaga hos patientnämnden om läkare och tandläkare inte skriver de intyg eller gör de åtgärsplaner som du behöver. Det är viktigt för annars kommer möjligheten att få fyllningsbyte som led i en medicinsk behandling att urholkas och så småningom försvinna.

Information på TLV:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)