Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Vad vill våra medlemmar?
- Hälsa
Tandvårdsskadeförbundets praktikant i Stockholm (Fas3) har ringt runt till medlemmar i olika distrikt inför de regionala årsmötena. Lite mer omfattande frågor ställdes vid telefonkontakt med medlemmar i Östergötlands distrikt. Vi publicerar resultatet i punktform och hoppas att distrikten ska känna sig stärkta i den verksamhet som pågår eller upptäcka att andra verksamheter än de nuvarande kan integreras.
Handlingsplan för en giftfri vardag
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Kemikalieinspektionen redovisar en handlingplan för giftfri vardag till regeringen. Inte med ett ord nämns amalgam trots att rapporten tar upp svårigheterna för konsumenter att välja produkter som inte är skadliga. Inte heller under rubriken “kvicksilver” på den del av hemsidan som kallas “Giftfri vardag” nämns amalgam trots stora kvicksilverutsläpp till miljön. Det enda som nämns är kvicksilver från krematorerierna och då med amalgam inom parentes.
Miljödepartementet svarar
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Tandvårdskadeförbundet skrev ett brev med förslag att införa miljöavgifter på kvicksilver som ett alternativ till amalgamförbud. Det har departementet inte tagit fasta på och inte heller nämnt i sitt svar. Däremot tycks det som om departementet och miljöministern tror att bestämmelserna om dentalt amalgam ska kunna skärpas successivt. Vi ser fram emot en sådan svensk politik för att ytterligare flytta fram positionerna.
Tarmfloran styr hälsan
- Forskning
- Hälsa
Tarmfloran styr hälsa, liv och död. Ny forskning visar att individens bakterieflora bestämmer hur sjuka barn blir av undernäring och annan forskning visar att läkning efter kirurgiska ingrepp förbättras av bakterietillskott. Studier visar också kopplingar mellan tarmfloran och hjärt-kärlsjukdomar, diabetes m.m. Bakterierna i tarmen förstörs av antibiotika och gifter som till exempel kvicksilver och därmed äventyras hälsan.
Amalgamets risker - redovisning till EU
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
IAOMT (International Acedemy of Oral Health and Toxicology) har sammanfattat amalgamets risker på ett mycket förtjänstfullt sätt till EU:s expertgrupp som utreder dentalt amalgam vid direktorat för hälsa och konsumentfrågor (Sanco).
Miljöministern vill fasa ut Bisfenol A
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Miljöminister Lena Ek vill fasa ut bisfenol a i allt från matbehållare till tandfyllningar både i Sverige och EU. Men hon kan inte svara på när regeringen tar ställning i frågan. Tandvårdsskadeförbundet ser positivt på detta. I dag används bisfenol a bland annat till fissurförseglingar, dvs när man jämnar ut gropar i sexårständerna på barn. Det är allvarligt att utsätta barn för hormonstörande dentala material.