Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Antioxidanter skyddar mot metallers skadeverkningar
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Metaller används i tandvården som implantat, broar m.m. Guldlegeringar består av flera olika metaller liksom nickel-krom-legeringar. Flera metaller påverkar cellerna negativt och har visat giftverkan i odlade celler på laboratorier. Så kallade fibroblastceller som utsatts för zink, koppar och nickel skadas, men om antioxidanter tillsätts minskar skadorna. Tandvårdsskadeförbundet har länge propagerat för antioxidanter och nu finns vetenskapliga bevis för att detta är riktigt.
Kemikalier bakom folksjukdomar
- Forskning
- Hälsa
Forskare varnar för att hormonstörande kemikalier ligger bakom flera av våra folksjukdomar.Till dessa sjukdomar räknas exempelvis bröst-, testikel-, sköldkörtel- och prostatacancer samt sjukdomar som fetma/diabetes, dålig spermakvalitet, tidig bröstutveckling, avbrutna graviditeter, med mera. Främst diskuteras organiska kemikalier som exempelvis ftalater. Kvicksilver från amalgam är säkerligen också en viktig faktor.
Kvicksilver från kyrkogårdar och krematorier
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Bättre kontroll av läckaget från landets krematorier och kyrkogårdar behövs skriver tidningen Ny Teknik. Naturvårdsverket beräknar att utsläppen från krematorierna är 114 kg per år (en femtedel av landets totala luftutsläpp) medan Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund anser att det är 30 kg per år. En ordentlig utredning om detta behövs liksom om andra metalldelar som människor bär på.
Tandvårdsstödet ska ses över
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Riksrevisionen har sett överTandvårdsreformen från 2008 och konstaterar att den inte håller måttet. Många känner inte till vare sig tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet eller vad det kostar att gå till tandläkaren. Det är också fler idag än före reformen som avstår från tandvård för att det är för dyrt. Riksdagen har nu gett regeringen bakläxa och kräver en ordentlig översyn bland annat av högkostnadsskyddet.
Kopparförgiftning?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Koppar är ett nödvändigt ämne som vi behöver 1,5-2 milligram av per dag och det är ungefär den mängden som brukar finnas i multivitamintabletter. Det finns dock anledning att vara försiktig med för stort kopparintag, menar Hanne Kopplev som är veterinär och skrivit mycket om Parkinsons sjukdom och tungmetallförgiftning. Hon skriver att känsliga individer kan bli sjuka av för mycket koppar.
Barn har höga tungmetallhalter
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
I takt med att miljöföroreningarna ökar visar analyser höga tungmetallhalter hos barn. Arsenik, kadmium, bly och kvicksilver ökar alla risken för sjukdom om de andas in eller kommer via födan. I en stor så kallad review-artikel sammanställdes forskning på barn från Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Mexiko, Polen, Ryssland , Sydkorea, Taiwan och Turkiet. Metallkoncentrationer i blod och urin var högre än referensvärden för dessa i USA. Internationella bestämmelser behövs för minskade utsläpp.