Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Antioxidanter skyddar mot metallers skadeverkningar

Metaller används i tandvården som implantat, broar m.m. Guldlegeringar består av flera olika metaller liksom nickel-krom-legeringar. Flera metaller påverkar cellerna negativt och har visat giftverkan i odlade celler på laboratorier. Så kallade fibroblastceller som utsatts för zink, koppar och nickel skadas, men om antioxidanter tillsätts minskar skadorna. Tandvårdsskadeförbundet har länge propagerat för antioxidanter och nu finns vetenskapliga bevis för att detta är riktigt.

Läs mer »

Kemikalier bakom folksjukdomar

Forskare varnar för att hormonstörande kemikalier ligger bakom flera av våra folksjukdomar.Till dessa sjukdomar räknas exempelvis bröst-, testikel-, sköldkörtel- och prostatacancer samt sjukdomar som fetma/diabetes, dålig spermakvalitet, tidig bröstutveckling, avbrutna graviditeter, med mera. Främst diskuteras organiska kemikalier som exempelvis ftalater. Kvicksilver från amalgam är säkerligen också en viktig faktor.

Läs mer »

Kvicksilver från kyrkogårdar och krematorier

Bättre kontroll av läckaget från landets krematorier och kyrkogårdar behövs skriver tidningen Ny Teknik. Naturvårdsverket beräknar att utsläppen från krematorierna är 114 kg per år (en femtedel av landets totala luftutsläpp) medan Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund anser att det är 30 kg per år. En ordentlig utredning om detta behövs liksom om andra metalldelar som människor bär på.

Läs mer »

Tandvårdsstödet ska ses över

Riksrevisionen har sett överTandvårdsreformen från 2008 och konstaterar att den inte håller måttet. Många känner inte till vare sig tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet eller vad det kostar att gå till tandläkaren. Det är också fler idag än före reformen som avstår från tandvård för att det är för dyrt. Riksdagen har nu gett regeringen bakläxa och kräver en ordentlig översyn bland annat av högkostnadsskyddet.

Läs mer »

Kopparförgiftning?

Koppar är ett nödvändigt ämne som vi behöver 1,5-2 milligram av per dag och det är ungefär den mängden som brukar finnas i multivitamintabletter. Det finns dock anledning att vara försiktig med för stort kopparintag, menar Hanne Kopplev som är veterinär och skrivit mycket om Parkinsons sjukdom och tungmetallförgiftning. Hon skriver att känsliga individer kan bli sjuka av för mycket koppar.

Läs mer »

Barn har höga tungmetallhalter

I takt med att miljöföroreningarna ökar visar analyser höga tungmetallhalter hos barn. Arsenik, kadmium, bly och kvicksilver ökar alla risken för sjukdom om de andas in eller kommer via födan. I en stor så kallad review-artikel sammanställdes forskning på barn från Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Mexiko, Polen, Ryssland , Sydkorea, Taiwan och Turkiet. Metallkoncentrationer i blod och urin var högre än referensvärden för dessa i USA. Internationella bestämmelser behövs för minskade utsläpp.

Läs mer »

Sida 674 av 836 sidor < Första  < 672 673 674 675 676 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)