Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Ny inspektionsmyndighet formeras
- Hälsa
- Politik
Inspektionen för vård och omsorg kommer den nya inspektionsmyndigheten inom vårdområdet heta. Gunilla Hult-Backlund kommer att vara den nya chefen och arbetar nu för att dels ta över inspektörer från Socialstyrelsen och dels för att bygga upp den nya myndighetsstrukturen. Tandvårdsskadeförbundet har hittills haft negativ erfarenhet av Socialstyrelsens inspektörer då många läkare och tandläkare känt sig påhoppade av inspektörerna och en del har fått legitimationen indragen.
SBU negativa till medicinering med sköldkörtelextrakt
- Forskning
- Hälsa
Sköldkörteln producerar fem olika hormoner och brist på en eller flera förekommer. Många amalgamskadade har sådana problem. Nu har SBU som är statens kunskapscentrum för hälso- och sjukvård i ett frågesvar gett besked om att medicinering med hormonet T4 ska vara ett förstahandsalternativ. Av svaret framgår att SBU är negativ till torkad sköldkörtel från gris, vilket hjälpt många tandvårdsskadade. Dock anses studier på sköldkörtelextrakt vara få slutsatserna bör dras med försiktighet.
Tillsats i tandkräm påverkar slemhinnan
- Forskning
- Hälsa
En vanlig ingrediens i tandkräm (SLS) påverkar munnens slemhinna negativt, visar forskning som bland annat redovisats på norska NIOM:s hemsida.
Fluorid i tandkräm och dricksvatten farligt
- Dentala material
- Forskning
Tandvårdsskadeförbundet har varnat för fluor i tandkräm. Nu har den amerikanska kemisten Shane Ellison funnit att fluor inte har någon kariesförebyggande effekt och att fluoridering av dricksvatten är en av modern tids största hälsorisker.
Selenbrist och muskelsymtom
- Forskning
- Hälsa
Selenbrist är vanligt i Sverige och många tandvårdskadade mår bättre av selentillskott. Två intressanta artiklar med tolv års mellanrum har behandlat betydelsen av selentillskott. I riskzonen finns barn med växtvärk, personer med muskelproblem som restless legs och gravida eftersom fostret tar selen i anspråk vid tillväxt. Läs mer i de länkade artiklarna.
Narkolepsi av influensavaccin även i Norge
- Hälsa
- Politik
I Norge har tre vuxna fått narkolepsi erkänt som skada på grund av vaccination (Pandemix) mot svininfluensa. Narkolepsi har uppmäksammats i samband med vaccinering mot svininfluensa. Diagnosen är en neurologisk störning i regleringen av vakenhet och sömn som är mycket påfrestande för drabbade personer. Hittills har narkolepsi främst ansetts drabba barn.