Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Riskfyllt byta amalgam
- Dentala material
- Hälsa
En del svenska tandläkare har blivit duktiga på att ta bort amalgamfyllningar – trots att det är riskfyllt både för patient och personal. Läckaget av kvicksilver ökar om tandläkaren borrar i amalgamet. Kvicksilverånga frigörs och hamnar i luften. Patienter som är känsliga för kvicksilver kan bli mycket sjuka av de relativt höga halter kvicksilver de kan andas in. Duktiga tandläkare försöker därför lyfta ut fyllningarna och skyddar patienten med kofferdam, speciella sugar och ger friskluft.
Naurofeedback eller biofeedback - ny forskning på Karolinska
- Forskning
- Hälsa
Depression, ADHD, autism och andra sjukdomar har med framgång behandlats med så kallad neuro- eller biofeedback. Det handlar om att man tittar på hjärnvågor och att patienten/klienten själv försöker stimulera de frekvenser som kroppen mår bra av och minska de som leder till försämring. Man kan kalla det för en form av hjärnträning. Nu ska forskare på Karolinska institutet starta försök på detta område.
Okunskap eller bluff
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Debattsidan i Aftonbladet innehåller i dag (2013-07-11) en artikel som hånar de som anser sig vara sjuka av amalgam, kronisk borrelia och elektromagnetiska fält. Den är skriven av barnläkaren Mats Reimer. Här har vi den svenska skolmedicinen i ett nötskal. Förståelse för hur lite vi vet om kroppen saknas liksom biokemiska kunskaper.
Var finns biverkningsregistret för dentala material?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Biverkningsregister för dentala material har utretts många gånger. Senast 2010 publicerade Socialstyrelsen ett förslag. Vart har det tagit vägen? Kommer något beslut om biverkningsregister?
Kompostiter och hälsan
- Dentala material
- Hälsa
Många är oroliga för kompositernas hälsoeffekter. Vissa personer är känsliga för metyakrylater, bisfenoler eller tillsatser i kompositerna, men för de allra flesta fungerar dessa material bra. Förutsättningen är dock att tandläkaren lägger tunna lager och härdar ordentligt. För säkerhets skull bör man alltid kontrollera innehållsdeklarationen och eventuella varningar som finns i bipacksedeln.
Autism, zinkbrist och kvicksilver i vacciner
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Norsk forskare har funnit att många autistiska barn har zinkbrist och förhöjda kopparhalter liksom relativt höga kvicksilverhalter. Forskaren refererar även till annan literatur som visat förhöjda kvicksilverhalter hos dessa barn. En anledning kan vara att zinkbrist leder till sämre bildning av metallotionin som är viktigt för kroppens avgiftning av tungmetaller. Även GABA-systemet kan vara involverat i symtomen, enligt Geir Björklund.