Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Fullmånen påverkar sömnen
- Forskning
- Hälsa
Att fullmånen påverkar kroppen har många erfarit. En del upplever mer värk, ökad risk för sjukdom och sömnproblem. Nu har forskare funnit att fullmånen påverkar sömnen.
Aluminium i vacciner
- Dentala material
- Hälsa
Trötthet, ont i muskler och leder, sömnproblem, kognitiva problem med mera har uppmärksammats vid vaccinationer. En forskningsrapport redovisar risk för dessa problem till följd av tillsatser som aluminium i form av “adjuvant” som har till uppgift att trigga igång immunförsvaret.
Mag- och tarmfloran viktig
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Bakterierna i tarmarna är viktiga både för näringsupptaget och sjukdomsutvecklingen. Felaktig bakteriesammansättning har visat sig öka risken för diabetes (se artikel i Medicinsk Access), vilket kan betraktas som nytänkande inom den medicinska vetenskapen. Kvicksilver från amalgamfyllningar är negativt för bakterieutvecklingen i tarmarna och skulle därför kunna vara orsak till många hälsoproblem inklusive diabetes.
Fluor ökar korrosionen av dentala material
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Många orsaker finns att vara restriktiv med fluorsköljning, fluortandkräm med mera. Bland annat kan fluor påverka hormonbalansen och nu har forskare funnit att fluor särskilt i sur saliv bildar fluorvätesyra som förstör det skyddande oxidlagret runt titanimplantat och skruvar. Därmed uppstår galvaniska strömmar som kan öka utsöndringen av metalljoner även från andra dentala material än titan, som till exempel amalgam.
Metallegeringar och hälsorisker
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Tandvårdsskadeförbundet är skeptiskt till dentala material som innehåller metaller. Om vi bortser från amalgam så är alla sådana material någon form av legering. En artikel i Tandläkartidningen från 2008 redovisar olika metaller i legeringar och risk för allergier. Den ger inte hela sanningen eftersom förbundet anser att de flesta biverkningar handlar om symtom i andra delar av kroppen än munnen. Artikeln ger ändå en bra vägledning till vilka legeringar som är mest problematiska. Läs artikeln.
Nytt ersättningssystem i vården prövas
- Hälsa
- Politik
Kan nya ersättningssystem i vården förbättra för tandvårdsskadade? Sju landsting erbjuds nu att delta i ett pilotprojekt. En fast ersättning ska täcka patientens behov under en hel vårdepisod. Nivån sätts utifrån vad landstinget anser är rimligt att patienten kostar. Hur många gånger en patient kommer tillbaka ska inte spela någon roll.