Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Nytt EU-direktiv om utlandsvård
- Hälsa
- Politik
Nu träder EU:s patientrörlighetsdirektiv i kraft som ger rätt till vård i annat EU-land på samma villkor som i hemlandet. Utlandsvård har man kunnat få även tidigare men då krävdes tillstånd i förväg. Utlandsvården gäller dock endast vård som patienten skulle haft rätt till i Sverige. Det betyder att det fortsatt kan bli svårt att få vård i annat land för den som är amalgamsjuk eller som har borrelios.
Q10 mot parodontit
Coenzym Q10, ett ämne som ingår i mitokondriernas energiproduktion och även verkar som antioxidant, har sedan länge rykte om sig att motverka parodontit, tandlossning. Q10 kan köpas i hälsokostaffärer eller på nätet.
Åldrande innebär ökad risk för parodontit, både hos människor och djur. I nuvarande försök jämfördes förekomsten och graden av parodontit hos en infektionskänslig stam kontrollråttor med djur vars tandkött behandlades med 1 % Q10-lösning 5 gånger per vecka i 6 månader.
Ny amalgamrapport från EU:s expertgrupp
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
EU:s expertgrupp SCHER redovisar effekter av kvicksilverutsläpp från amalgam. Bedömningen handlar om sekundära effekter på hälsan till följd av kvicksilverutsläpp från tandläkarmottagningar till miljön. Intressant är att expertgruppen erkänner att metylering sker i munnen. Negativt är kraftig underskattning av utsläppen och särskilt de från krematorierna.
Bisfenol A och beteendestörningar hos barn
Bisfenol A är ett hormonstörande plastämne vars effekter, speciellt på barn och under fosterstadiet, vållar bekymmer och har lett till en del restriktioner, bland annat får ämnet inte förekomma i nappflaskor. Exponering sker emellertid från många svåridentifierade källor i dagens plastsamhälle.
Norsk debatt om uteblivet stöd till amalgamsanering
Många amalgamskadade i Norge är besvikna på de norska myndigheterna. Tidigare utlovat stöd till sanering av amalgam har nu ersatts av forskningsmedel på 33 miljoner kr till forskning för att besvara frågan om amalgamsanering verkligen gör folk friskare. Uppfattningen är att forskningen är ett sätt att skjuta upp möjligheterna för amalgamskadade att få sanering. Nu handlar det om att vänta till den nya forskningen blir färdig år 2021.
D-vitamin och parodontit
D-vitamin har en skyddande effekt mot många sjukdomar och på Sveriges breddgrad är det befogat att ta extra tillskott under oktober till april/maj. En ny studie från Boston, USA, visar att vitaminet även har en skyddande effekt mot parodontit.