Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Fotografera tänderna
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Flera tandläkare har nu så kallad intraoral kamera för att ta bilder på tänderna inne i munnen. Det är roligt för patienten, men också ett bra verktyg för tandläkaren. Kameran ger bättre möjligheter än tidigare för dig som patient att kontrollera vad tandläkaren gör vid amalgamsanering eller följa lichenförändringar. Kameran är ansluten digitalt och fotot går att titta på omedelbart via tandläkarens dataskärm.
Tandfyllningars livslängd beror på patienten
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Tandfyllningars egenskaper påverkas mer av patientens egenskaper och beteende än av materialvalet, säger materialvetaren Thomas Jacobsen i en intervju i Tandläkartidningen. Han anser att krympning av kompositer är överskattat och inte påverkar hållbarheten särskilt mycket. Forskarna har lagt stor vikt vid att kvalitetsförbättra de dentala materialen men sannolikt har det inte särskilt stor betydelse enligt de nya rönen.
Utfasning av amalgam tas på allvar
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Amalgamfrågan är aktuell överallt i världen utom i Sverige. Engelska tandläkare skriver att professionen nu måste ta utfasningen av amalgam på allvar. Det är dags att förändra utbildningen och forska mer på alternativen till amalgam. Sluta fokusera på kompositernas begränsningar, skriver de. Jobba istället på att förbättra kvaliteten och stabiliteten på fyllningar i kindtänderna. Det känns som en vändning i amalgamfrågan.
Titan kan orsaka bihåleinflammationer och hosta
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Titan blir allt vanligare som implantat både i tänderna och i övriga delar av kroppen. Dessutom innehåller många mediciner, näringstillskott och solkrämer ofta färgämnet titandioxid. Allt fler blir överkänsliga för titan. Vanligaste symtomen tycks vara envisa bihåleinflammationer, droppsnuva och hosta. Tyvärr ställs sällan rätt diagnos. Om personen själv för säkerhets skull vill ta bort titanimplantatet vägrar ofta både tand- och sjukvården att göra detta ingrepp.
Näringsinnehåll i frukt och grönsaker
- Forskning
- Hälsa
Frukt och grönsaker 5-6 gånger dagligen är viktigt för hälsan. Att fylla på vattenlösliga vitaminer många gånger dagligen är särskilt viktigt då de fort försvinner ut ur kroppen. Några sådana exempel är C-vitamin och de flesta B-vitaminerna. Livsmedelsverket har uppdaterat näringsanalyserna av vissa grönsaker och rotfrukter och dessa analyser kan vara till god hjälp för att få i sig tillräckliga mängder. Broccoli och morot varje dag kan vi nog våga rekommendera.
Svårigheter diagnosticera borrelia
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Många medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet lider av odiagnostiserad borrelia. Flera har åkt utomlands för att få en korrekt diagnos och långvarig antibiotikabehandling, vilket förbättrat hälsan radikalt. Nu har Smittskyddsinsitutet och Socialstyrelsen fått i uppdrag att utreda och förbättra svenska diagnosmetoder.