Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Kompositer hållbara
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Forskare har följt flera olika kompositmaterial och funnit att samtliga är ungefär lika hållbara under den första tioårsperioden och först därefter kan smärre skillnader i hållbarhet uppmätas. De anser att det inte finns anledning att undvika kompositer av hållbarhetsskäl.
Många insjuknar fortfarande av amalgam
- Dentala material
- Hälsa
Fyra år har gått sedan amalgamförbudet. Många fortsätter att insjukna av amalgamfyllningarnas kvicksilver. Exemplen är många. Och det dröjer flera årtionden till innan den svenska befolkningen är fri från den giftiga tungmetallen.
Farligt med amalgam
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Kraftigt förhöjda kvicksilverhalter i urinen uppmätte forskare hos personer med sex eller fler amalgamytor. Om personerna hade fler än sex amalgamytor överskreds det rekommenderade gränsvärdet för kvicksilver. Forskarna fann en klar korrelation mellan utsöndring av kvicksilver i urinen och antalet amalgamytor.
Amalgamstopp på gång i Storbritannien?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik

British Dental Journal, Storbritanniens tandläkartidningen, har vid flera tillfällen tidigare lyft frågan om amalgamavveckling och det tycks som om tidningen förordar en avveckling och ett stoppdatum för amalgam. I det senaste numret hänvisas till förbudet i Norge och vilka lärdomar Storbritannien kan dra av den norska utfasningen.
Smittad hos tandläkaren
- Forskning
- Hälsa
Massor av bakterier frodas i tandläkarmottagningarnas vattenledningar. I Sverige krävs rening av vattnet, men det kan ändå finnas motståndkraftiga mikroorganismer kvar i ledningarna. Vattnet används bland annat vid borrning (kylning) och vid sköljning.
Typiska kvicksilversymtom hos lysrörsarbetare
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Centrala nervsystemet påveras hos lysrörstillverkare på grund av exponering för kvicksilverånga. Särskilt allvarligt är det på arbetsplatser i utvecklingsländerna där arbetsmiljön ofta försummas. Samtliga symtom som rapporteras hos lysrörstillverkare är också vanliga bland amalgamskadade.