- Forskning
- Hälsa
Frukt och grönsaker 5-6 gånger dagligen är viktigt för hälsan. Att fylla på vattenlösliga vitaminer många gånger dagligen är särskilt viktigt då de fort försvinner ut ur kroppen. Några sådana exempel är C-vitamin och de flesta B-vitaminerna. Livsmedelsverket har uppdaterat näringsanalyserna av vissa grönsaker och rotfrukter och dessa analyser kan vara till god hjälp för att få i sig tillräckliga mängder. Broccoli och morot varje dag kan vi nog våga rekommendera.
Näringsinnehållet i kantareller och 34 olika grönsaker och rotfrukter har analyserats:
Fiber, socker och salt: Resultaten visade att i princip alla grönsaker och rotfrukter innehöll mycket fiber, men lite socker och salt. Mest socker, mer än 5
procent, fanns i rotfrukter, torkade tomater och röd- och vitkål. Torkade tomater, inlagda rödbetor och mangold hade högst salthalt, 4?11 procent. Grönsaker och rotfrukter hade lågt energiinnehåll, dvs. var ?magra?, men var näringstäta.
Vitaminer och mineraler: När det gäller vitaminer och mineraler var grönsakerna och rotfrukterna framför allt goda källor till vitamin K, C och folat. Gröna bladgrönsaker och kålväxter var extra rika på dessa näringsämnen och hade också högre halter vitamin A, kalium, mangan och molybden. En portion (50 gram) färsk babyspenat innehöll flera dagars behov av vitamin K och 10?50 procent av det rekommenderade intaget av folat, vitamin A och C, mangan, kalium, magnesium, koppar, vitamin B6 och selen. Färsk spenat, mâchesallat och kruksallat hade högst nitrathalt, mer än 200 mg/100 g.
Antioxidanter: Morot, tomat och bladgrönsaker var de grönsaker som hade högst halter av analyserade antioxidanter. Lykopenhalten i tomat var upp till 11 mg/100
g, beta-karotenhalten i morot upp till 9 mg och luteinhalten i bladgrönsaker upp till 7 mg/100 g. Morot och tomat analyserades både på vår och sensommar, eftersom intaget av dessa grönsaker är högt året runt. Det var inga eller små skillnader i näringsinnehållet mellan årstiderna.
Tillagningseffekter: Broccoli analyserades färsk, kokt på spis och i mikrovågsugn. Kokning på spis resulterade i urlakning med 20-35 procent av natrium, kalium och vitamin C, medan tillagning i mikrovågsugn inte gav några förluster. Båda kokningsmetoderna ökade halterna av vitamin K och karotenoider, troligen för att dessa ämnen frisätts vid värmebehandlingen. Kantareller som stektes torra hade hög halt vitamin D, betydligt mer än många av våra vanligaste matfiskar.
Analyserna ingick i Livsmedelsverkets arbete med att uppdatera
livsmedelsdatabasen med näringsvärden av hög kvalitet för baslivsmedel.