Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Mera om bisfosfonater
En studie från ett område runt Marburg, Tyskland, ger en siffra på biverkningsfrekvensen av bisfosfonater. 107 av områdets 129 tandläkare deltog i en noggrann enkät om hur många patienter som medicinerades med bisfosfonater, hur många med käknedbrytning (osteonekros) de tagit emot, hur de behandlats och om orsaken till varför de fått medicinerna. Bisfosfonater används, förutom som medel mot osteoporos, vid vissa former av cancerbehandling.
Varning för läkemedel med bisfosfonater
- Dentala material
- Hälsa
Medicinering med bisfosfonater som ges mot benskörhet kan orsaka “bendöd” i käkbenet efter kirurgiska ingrepp i munhålan. Detta är allvarliga biverkningar som läkare sällan berättar för patienterna. Den som medicineras med bisfosfonater ska alltid berätta det för tandläkaren. Utdragning av tänder får aldrig ske under medicinering då risken är stor för att käkbenet tar skada. Observera att endast käkarna är i riskzonen och varför det är så vet man inte i dag.
Tänderna kan orsaka problem i hela kroppen
- Dentala material
- Hälsa
Irene Brednert Jonsson berättade på ett föredrag i Stockholm om sitt arbete som tandläkare. Hon menar att det är svårt att vara tandläkare, inte minst för att många problem som orsakas av tänderna får konsekvenser i andra delar av kroppen. Hennes specialitet är att undersöka och åtgärda inflammationer i tandrötter och käkben. Problem som andra tandläkare sällan intresserar sig för.
Fluor och fria radikaler
Tandvården förespråkar fluor som kariesförebyggande medel men meningarna om det har någon sådan effekt är delade. För mycket fluor riskerar att missfärga tänderna och göra emaljytan spröd. Däremot avvisar tandvården att de mängder fluor som används skulle ha några biverkningar på andra ställen i kroppen.
Myndigheten för vårdanalys uppvaktas
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Tandvårdsskadeförbundet har nu (6/11 2013) träffat Myndigheten för vårdanalys och tagit upp fyra angelägna problem för personer som är skadade av amalgam (kvicksilver), guld, titan och andra dentala material. Mötet var intressant och Tandvårdsskadeförbundets representanter fick tid att berätta om problemen plus att ha en diskussion om vad myndigheten eventuellt skulle kunna ta upp.
Metaboliskt syndrom och giftiga metaller
Med metaboliskt syndrom brukar man mena en konstellation av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, innefattande bland annat: bukfett, förhöjt blodtryck, avvikande blodfetter och nedsatt glukoskänslighet. Giftiga metaller som bly, kadmium och kvicksilver har i olika studier visats negativt påverka dessa riskfaktorer. I en hälsoundersökning från Korea, innefattande 8473 personer, undersöktes riskfaktorerna och metaller i blod mättes hos 3950 personer.