Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Motion minskar risken för demens
- Forskning
- Hälsa

Alltmer forskning visar att livsstilen har betydelse för utveckling av Alzheimers sjukdom och det gäller även de som har ökad ärftlig risk. Nyligen har forskare vid Karolinska institutet kunnat visa på en 35-procentig minskning av Alzheimers sjukdom och tidigare har liknande resultat framkommit från forskare i USA (Texas). Men även andra riskfaktorer finns som socialt umgänge, kost, näringsbrister, gifter och tandhälsa.
Munhälsoproblem hos äldre på särskilt boende
- Hälsa
I dagens Sverige är problem med munhälsan vanliga bland äldre på särskilda boenden, speciellt vid funktionsnedsättning eller kognitiva sjukdomar som demens.
AI-robot som tandläkare
- Forskning
- Hälsa
Perceptive är ett amerikanskt medicinteknikföretag som verkar inom AI-driven automatiserad tandteknik. Företaget har nu presenterat världens första helautomatiska tandingrepp på en människa genom ett avancerat robottandvårdssystem.
Betablockerare kan orsaka depression
- Forskning
- Hälsa
De som har högt blodtryck eller har haft en hjärtinfarkt behandlas ofta med betablockerare. Alla har dessvärre inte nytta av läkemedlet, vilket riskerar ge onödiga biverkningar.
D-vitamin behövs för bra tandhälsa
- Hälsa

D-vitamin bildas främst i huden och för detta krävs vissa former av UV-ljus, som inte tränger ner till jordytan vid denna tid på året. Nästan alla i Norden har för lite D-vitamin under vintern och vissa kan drabbas av både tandlossning och depression. Tillskott av D-vitamin behövs mellan oktober och till slutet av april.
Minska kariesrisken med probiotika

Munhålans bakterier är viktiga som skydd mot karies och andra sjukdomar. Men det gäller att det är bra bakterier. Felaktig kost med mycket socker gör att saliven blir sur och felaktiga bakterier etablerar sig. Svagt basisk miljö i munhålan ska man därför sträva efter.