- Forskning
- Hälsa
De som har högt blodtryck eller har haft en hjärtinfarkt behandlas ofta med betablockerare. Alla har dessvärre inte nytta av läkemedlet, vilket riskerar ge onödiga biverkningar.
Betablockerare används för att sänka blodtrycket genom att blockera effekten av hormoner som adrenalin. Men, många har ändock okontrollerat högt blodtryck trots behandling.
Betablockerare skall ha en lugnande effekt på hjärtat. Denna typ av medicin används därför sedan länge för patienter som haft en hjärtinfarkt.
Fler och fler har på senare tid börjat ifrågasätta betablockerare. Ifrågasättandet är särskilt aktuellt för patienter med normal pumpfunktion även efter infarkten, det vill säga inte har hjärtsvikt.
Under våren 2024 visade en stor studie att långtifrån alla som får betablockerande läkemedel har nytta av behandlingen. Tidigare forskning har även visat att betablockerare är kopplade till biverkningar som nedstämdhet, sömnsvårigheter och mardrömmar.
Den aktuella studien har också legat till grund för forskning vid Uppsala universitet, i vilken man har undersökt om läkemedlen påverkar ångest- och depressionsnivåer.
I denna studie, som pågick under åren 2018 till 2023, deltog drygt 800 patienter som haft en hjärtinfarkt, men inte hade problem med hjärtsvikt. Hälften av patienterna i studien använde betablockerare, och det framkom att ungefär 100 av dessa hade symtom på depression.
– Vi kunde se att betablockerande läkemedel ledde till lite högre nivåer av depressionssymtom hos patienter som har haft hjärtinfarkt, men inte lider av hjärtsvikt. Samtidigt har betablockerarna ingen livshållande funktion för denna patientgrupp, berättar Philip Leissner som är doktorand i hjärtpsykologi vid Uppsala universitet. Han menar att besluten att ge betablockerare till dessa patienter bör omprövas.
– Vi kunde se att vissa av dessa patienter verkar vara mer sårbara för depression. Om läkemedlet inte gör någon skillnad för hjärtat får de det helt i onödan samtidigt som de alltså riskerar att bli deprimerade, tillägger Philips Leissner.