Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Unga tandläkares prioriteringar
- Hälsa
Sveriges Tandläkarförbund har tillsammans med Novus genomfört en enkätundersökning för att kartlägga vad unga tandläkare värdesätter i arbetslivet och synen som de har på framtiden.
Positivt möte med Socialstyrelsen
- Hälsa
- Politik
Tandhälsoförbundets årliga träff med Socialstyrelsen ägde detta år rum den 4 december. På detta positiva möte berättade myndigheten hur den arbetar för att tänderna skall betraktas som del av kroppen.
Ingen anmälningsplikt för tandvården
- Hälsa
- Politik
Personal inom vård, skola och socialtjänst kommer inte att behöva anmäla individer som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd. Det är förslagen i utredningen om stärkt återvändarverksamhet som nyligen presenterades.
Framtidens tandvård sämre för unga och asylsökande
- Hälsa
- Politik

För personer äldre än 67 år har regeringen redan avsatt medel i 2026 års budget och beslutat att tandvården från och med 2026 ska bli billigare. Hur regelverket ska se ut är inte klart. Däremot föreslår utredningen som nyss lagt ett förslag om ändrad tandvård att gränsen för fri barn- och ungdomstandvård sänks från 23 år till 19 år, vilket träder i kraft vid årsskiftet. Därtill avser regeringen att ta bort möjligheten till akut tandvård för asylsökande eller papperslösa. Med det tror regeringen att de ska spara pengar. Men är det verkligen så?
Hemmabehandling minskar tandköttsfickor
- Forskning
- Hälsa

Att ljus av olika våglängder kan döda bakterier är känt och nu verkar det också som om ljusbehandling av bakterier i munhålan kan minska blödning av tandköttet och läka tandköttsfickor. Det handlar om apparaten Lumoral som använder olika frekvenser av läkande laserljus. Tidigare har forskning visat att behandling med Lumoral kan minska risken för karies och nu tycks den också ha viss effekt på periimplantit och parodontit.
Att förebygga karies
- Forskning
- Hälsa

Flera orsaker till ökad kariesrisk kan förebyggas. Viktigt är bra näringsstatus, att man inte äter socker alltför ofta och att mamman under graviditeten hade en bra näringsstatus då fostrets tandanlag utvecklades. Det behövs ett samspel mellan tandvård och barnhälsovård för att minska risken för karies.