Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna är vanligt, enligt en artikel publicerad av Internetodontologi. Av den framgår att ilningar ofta uppstår då tänderna utsätts för värme, kyla samt söta eller sura livsmedel. Ofta uppträder en kraftig smärta och ibland molande värk en tid efteråt. Ilningar beror ofta på att tandemaljen inte remineraliseras ordentligt. Tandvården har flera olika förslag till åtgärder.

Läs mer »

Ersättning till tandläkare utan legitimation

Det verkar som om tandvården är rena vilda västern. Det saknas ordning och reda och patienter kommer i kläm både ekonomiskt och fysiskt. Nu har lokalradion i Jönköping avslöjat felaktig vård vid en tandläkarmottagning i Sävsjö. Inte nog med det: Försäkringskassan har betalat ut ersättning till tandläkare på just denna klinik, trots att de inte har tandläkarlegitimation. Hur kan det gå till så här i Sverige? Är kommunikationen mellan myndigheterna alltför dålig?

Läs mer »

Svamp i tänderna

Forskare har nu kunnat identifiera flera Candida-arter i bakteriefilm på tänderna och i rotkanaler. Svamparter som kan ställa till problem för många bland annat i form av överväxt i tarmen och som är oerhört svåra att bli av med. Finns de i biofilm i tänderna eller i infekterade och/eller rotfyllda tänder så kan de orsaka hälsobesvär. 

Läs mer »

Amalgam bidrar till spridning av kvicksilver

En sammanfattande artikel om hur dentalt amalgam bidrar till spridning av kvicksilver runt hela jordklotet har presenterats i Journal of Health & Pollution. Författarna konstaterar att även efter det att amalgam satts in i tänderna på folk fortsätter det att sprida kvicksilver runt hela jorden. Främsta bidragen är via amalgambärares utandningsluft, deras avföring som förgiftar reningsverksslammet, utsläpp vid kremering och jordbegravningar samt vid småskalig guldutvinning. 

Läs mer »

Avföringskapslar som bot mot diarré

Nu har avföringskapslar testats som bot mot svårbehandlad diarré. Många tandvårdsskadade har problem med magen och de viktiga tarmbakterierna. Tidigar har vi skrivit om Karolinska institutet som tagit fram kapslar med avföring och nu har även Linköpings universitet testat detta koncept. Fortsatt är det svårt för många att förvärva dessa bakteriestinna kapslar, men nu finns de på ytterligare ett ställe i Sverige. 

Läs mer »

Lågt stöd för antibiotika i tandvården

Enligt en artikel i Tandläkartidningen finns sällan anledning att använda antibiotika lokalt. I flertalet fall med t. ex. infektioner i tandköttsfickor, runt implantat och i rotkanaler är mekanisk och kemisk behandling ofta effektivare. Man slipper också risk för resistens genom att inte använda antibiotika. Ibland kan det vara svårt att skilja mellan svamp- och bakterieinfektioner. På svampinfektioner har antibiotika ingen effekt. 

Läs mer »

Sida 300 av 836 sidor < Första  < 298 299 300 301 302 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)