Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Ilningar i tänderna
- Hälsa

Ilningar i tänderna är vanligt, enligt en artikel publicerad av Internetodontologi. Av den framgår att ilningar ofta uppstår då tänderna utsätts för värme, kyla samt söta eller sura livsmedel. Ofta uppträder en kraftig smärta och ibland molande värk en tid efteråt. Ilningar beror ofta på att tandemaljen inte remineraliseras ordentligt. Tandvården har flera olika förslag till åtgärder.
Ersättning till tandläkare utan legitimation
- Politik
Det verkar som om tandvården är rena vilda västern. Det saknas ordning och reda och patienter kommer i kläm både ekonomiskt och fysiskt. Nu har lokalradion i Jönköping avslöjat felaktig vård vid en tandläkarmottagning i Sävsjö. Inte nog med det: Försäkringskassan har betalat ut ersättning till tandläkare på just denna klinik, trots att de inte har tandläkarlegitimation. Hur kan det gå till så här i Sverige? Är kommunikationen mellan myndigheterna alltför dålig?
Svamp i tänderna
- Hälsa
Forskare har nu kunnat identifiera flera Candida-arter i bakteriefilm på tänderna och i rotkanaler. Svamparter som kan ställa till problem för många bland annat i form av överväxt i tarmen och som är oerhört svåra att bli av med. Finns de i biofilm i tänderna eller i infekterade och/eller rotfyllda tänder så kan de orsaka hälsobesvär.
Amalgam bidrar till spridning av kvicksilver
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik

En sammanfattande artikel om hur dentalt amalgam bidrar till spridning av kvicksilver runt hela jordklotet har presenterats i Journal of Health & Pollution. Författarna konstaterar att även efter det att amalgam satts in i tänderna på folk fortsätter det att sprida kvicksilver runt hela jorden. Främsta bidragen är via amalgambärares utandningsluft, deras avföring som förgiftar reningsverksslammet, utsläpp vid kremering och jordbegravningar samt vid småskalig guldutvinning.
Avföringskapslar som bot mot diarré
- Hälsa

Nu har avföringskapslar testats som bot mot svårbehandlad diarré. Många tandvårdsskadade har problem med magen och de viktiga tarmbakterierna. Tidigar har vi skrivit om Karolinska institutet som tagit fram kapslar med avföring och nu har även Linköpings universitet testat detta koncept. Fortsatt är det svårt för många att förvärva dessa bakteriestinna kapslar, men nu finns de på ytterligare ett ställe i Sverige.
Lågt stöd för antibiotika i tandvården
- Hälsa

Enligt en artikel i Tandläkartidningen finns sällan anledning att använda antibiotika lokalt. I flertalet fall med t. ex. infektioner i tandköttsfickor, runt implantat och i rotkanaler är mekanisk och kemisk behandling ofta effektivare. Man slipper också risk för resistens genom att inte använda antibiotika. Ibland kan det vara svårt att skilja mellan svamp- och bakterieinfektioner. På svampinfektioner har antibiotika ingen effekt.