Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Ny komposit lovar gott
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Ett nytt intressant dentalt kompositmaterial har utvecklats med så kallad TYC-klickkemi. Om detta skriver forskaren Michael Malkoch i Tf-bladet nr 2 2019. TYC-materialet. Den nya tekniken kan används som lim vid t. ex. benbrott och gör att titanplattor och titanskruvar inte behövs. Man limmar ihop benet med ett så kallat TATO-lim. Det låter lite science fiction och det är också så att detta sätt att hantera olika molekyler är helt nytt inom kemin. Kanske kan vi nu få bra och giftfria ersättningar för metaller både i tandvården och den medicinska vården.
Nytt Tf-blad har kommit
- Forskning
Tf-bladet nr 2 2019 har precis kommit. Det innehåller kort om förbundets årsstämma, en intressant artikel om nytt dentalt material baserat på så kallad TYC klickkemi och en av våra medlemmar berättar om hur livet förändrades efter borttagning av en rotfyllning. Medlemmar har redan fått tidningen i brevlådan, övriga är välkomna att läsa några av artiklarna via hemsidan, se nedan.
Dålig andedräkt?
- Hälsa
Dålig andedräkt är ett socialt handikapp som drabbar många människor. Ofta är det bakterier, svampar eller andra mikroorganismer som växer till i tungan som utgör problemet, men det kan också handla om tarmen. Om man söker orsaken till problemet går det ofta att göra något åt det.
Krona kan rädda spruckna tänder

En studie som gjorts på tänder som fått sprickor men där tandpulpan inte fått bestående skador visar att tanden i vissa fall kan räddas om tandläkaren sätter på en krona. Tänder som inte fick en krona löpte tre gånger högre risk att drabbas av komplikationer, enligt studien. Män löpte högre risk än kvinnor, vilket enligt forskarna troligen beror på männens större bitstyrka som förvärrar sprickorna.
Titandioxid (vitt färgämne) skadar
- Hälsa
Titandioxid är ett vitt färgämne som finns i många olika produkter. Forskning om hur det påverkar levande organismer är inte så stor, men under senare år har forskare funnit att titandioxid påverkar DNA och kan öka risken för cancer, den ökar också inflammationer och påverkar tarmfloran negativt. Forskare efterlyser nu regler för användning av titandioxid.
Allergi/överkänslighet mot metaller i implantat
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

På Berlinkonferensen presenterades ny intressant forskning. Här redovisas en studie av patienter vars implantat misslyckats. Det visade sig att 40 % av dessa personer var allergiska eller överkänsliga mot en eller flera metaller i implantatet. Föreläsaren Stepan Podzimek anser det viktigt att patienter testas om de är känsliga eller inte för de implantat som ska användas. Men man ska komma ihåg att metaller kan ställa till även andra problem i kroppen än allergier.