Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Fuskande tandläkare
- Hälsa
- Politik

Skatteverket har granskat tandläkare och funnit att de kliniker som kontrollerats har undanhållit i genomsnitt en halv miljon kronor i skatt. Dessutom har skatteverket visat att tandläkare lurat till sig pengar från Försäkringskassan. Bland annat har de fått pengar för patienter som inte finns. Totalt kräver nu Skatteverket in 25 miljoner kr från tandläkarkliniker som granskats.
SBU ska utvärdera smärttillstånd
- Hälsa

Regeringen har gett ett viktigt uppdrag att utvärdera behandlingsmetoder vid komplexa och långvariga smärttillstånd. I uppdraget ingår även rehabilitering av personer med fibromyalgi. Det är statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) som fått uppdraget. Tandvårdsskadeförbundet hoppas att rotfyllningar, amalgam och risker med andra metaller i kroppen ska tas upp. Hjälp gärna till att tipsa om intressant forskningslitteratur inom området.
Återupprätta försäkringskassans roll
Funktionsrätt Sverige (som också företräder Tandvårdsskadeförbundet) har i en artikel i Dagens Samhälle tagit upp frågan om Försäkringskassans roll i välfärdssamhället. Av artikeln framgår att Försäkringskassan främst agerar med misstänksamhet och stränga granskningar och hänvisar till orimlig praxis. Detta ödelägger en tidigare fungerande tillvaro för många funktionshindrade eller svårt sjuka människor. Istället för att ge avslag och dra in sjukpenningar borde försäkringskassan återupprätta sin funktion som viktig del i välfärdssamhället för dem som är sjuka eller funktionshindrade.
Mikrofloran i munhålan hos barn kartlagd
- Hälsa

Vilka bakterier, virus och andra mikroorganisamer som finns i munhålan är väsentligt inte bara för kariesrisken utan också för andra sjukdomar. Trots det är forskningen eftersatt, men nu har för första gången forskare presenterat barns utveckling av mikrofloran i munhålan. Undersökningen har gällt barn från ett till tolv år och denna forskning kan komma att få stor betydelse i framtidens kariesförebyggande arbete.
Kan vatten minnas och förmedla information?
- Forskning
Vattenminne är något som flera forskare jobbar för att bevisa. En av dem är Luc Montaigner, professor, som fick nobelpriset för sin upptäckt av HIV-viruset. Han arbetar vidare med den forskning som påbörjades av Jacques Benveniste som avled för ett tiotal år sedan. Verksamheten är förlagd till Frankrike, men även forskare från Italien och USA är involverade i denna banbrytande och oerhört intressanta forskning.
Karies och ärftlighet - ny studie publicerad
- Forskning
- Hälsa

En ny forskningsstudie ledd av forskare vid Umeå universitet har publicerats och visar att det finns en koppling mellan vissa gener och kariesangrepp. Allt annat lika så kan den som har oturen att ha fel gener få två hål mer i tänderna än den som har gynnsamma gener. Detta visar tydligt, menar artikelförfattarna, att det finns en koppling mellan tänderna, övriga kroppen och hälsan. Forskarna kunde också se att det finns ett samband mellan karies och hjärtkärlsjukdomar liksom till övervikt och fetma.