Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet
- Hälsa
- Politik

Socialstyrelsen har gett ut publikationen "Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården 2020-2024". Den är ute på remiss och remisstiden går ut i oktober. Det övergripande målet är att ingen patient ska behöva drabbas av vårdskada. Bra är att tandvården tydligt omfattas av föreslaget patientsäkerhetsarbete. Inom det området finns mycket att göra då det förekommer många vårdskador i form av allergier och överkänslighet, skada av bredvidliggande tänder, infektioner i käkarna, bettproblem med mera.
Selenbrist orsak till sköldkörtelproblem?
- Forskning
- Hälsa
Många tandvårdsskadade har problem med sköldkörteln och ofta handlar det om underfunktion. I en del fall har problemen minskat eller helt försvunnit några år efter amalgamsanering. Nu visar forskning att selen är nödvändigt för sköldkörtelns funktion liksom jod. Selen behövs för att binda och oskadliggöra kvicksilver i kroppen och är också ett viktigt ämne vid avgiftning av denna tungmetall.
Babesios - en fästingburen sjukdom
- Forskning
- Hälsa

Borrelios är inte ovanligt bland tandvårdsskadade och symtomen liknar metallförgiftning. Nu finns ytterligare en sjukdom som sprids via fästingar och som åtminstone i södra Sverige finns hos många som har borrelios. Det handlar om parasiten Babesia som finns i omkring 16 procent av dem som drabbats av bakterien Borrelia. Organsvikt, feber och muskelvärk liksom extrem trötthet är vanliga symtom, vilket liknar både borrelios och symtom hos kvicksilverskadade personer.
IAOMT-konferens i Slovenien
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
IAOMT (Interntional Academy of Medicine and Toxicology) anordar en europeisk konferens om dentala material och hälsa. Intressant denna gång är doktor John Mew som talar om hur man naturligt trycker ut käkarna så att tänderna bättre får plats. Han har räddat många från tandställningar.
Lyssna på patienterna

- Jag har lärt mig mycket av mina patienter, säger läkaren Ralph Campbell och menar att en läkares viktigaste uppgift är att lyssna på patienterna. I dag har läkare sällan tid till det och ger sina patienter mediciner som ger biverkningar vilket gör att patienten måste ha medicin mot biverkningarna. Det blir en ond cirkel som inte är bra för patienten. Det säger denne 92-årige läkare i ett pressmeddelande utskickat av den internationella organisationen för Ortomolekylär Medicin.
Titandioxid förbjuds i Frankrike
- Hälsa

Titandioxid (E171) är ett vitt färgämne som är vanligt i många vita produkter som läkemedel, tuggummi, tandkräm, godis med mera. Hittills har man trott att titandioxid kunnat användas utan problem, men nu har Frankrike förbjudit detta ämne som tillsats i livsmedel. Anledningen är risk för cancer orsakad av denna lilla nanopartikel. Men även tarmfloran kan påverkas negativt och sannolikt finns även andra negativa effekter.