Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Risker med rotfyllda tänder
- Hälsa
Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar inga rotfyllningar beroende på att det alltid blir bakterier i dessa hur duktig tandläkaren än är. 2010 publicerade SBU en utredning som visade att det inte finns evidens för att rotfylla tänder och inte heller för vilken metod som ska användas. Nu har det gått snart tio år sedan rapporten publicerades, men inga nya anvisningar har kommit från Socialstyrelsen. Detta trots forskning om samband mellan t. ex. rotfyllningar och cancer.
Tandläkare JO - anmäler Socialstyrelsen
- Hälsa
Socialstyrelsen anklagas för jäv och korrumption. Det är Svenska Endodontiska Sällskapet som anmäler myndighetens agerande för att strida mot bland annat femte paragrafen i förvaltningslagen. Tandvårdsskadeförbundet är negativt till alla sorts rotfyllningar, men det finns ändå en del intressant i artikeln när det gäller jäv och korrumption som vi också upplevt i amalgamfrågan.
Artikel i Tandläkartidningen ondgör sig över Tf
- Hälsa
Tandvårdsskadeförbundet har tydligen blivit en faktor att räkna med. Nu attackeras vi i Tandläkartidningen för att vi arrangerar en konferens om avgiftning och för att vi på hemsidan tar upp risker med rotfyllningar, amalgam med mera och för att vi rekommenderar kosttillskott till sjuka individer innan de sanerar.
C-vitamin före tandläkarbesöket

Det är stressande med tandläkarbesök och inom den ortomelekylära medicinen diskuteras tillskott av C-vitamin för att minska stressen och därmed förbättra tillfrisknandet.
Äldreboende ökar kariesrisken
- Forskning
- Hälsa

De som kommer in på äldreboenden får mycket kariesangrepp. Munhygienen är dålig, mediciner ges som gör folk muntorra och maten innehåller sannolikt alltför lite mineraler och fettlösliga vitaminer för att hålla tänderna friska. Det är en skam att vi inte tar bättre hand om våra gamla.
Två av tio titanimplantat utan komplikationer
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

En studie med patienter från folktandvården visar många komplikationer trots god överlevnad under en period på 9-15 år. Endast två av tio implantat fungerade bra redan från början. Den största riskfaktorn är rökning och därefter om man hade haft problem med parotondit (tandlossningssjukdom). Så många som 65 procent av patienterna upplevde minst en komplikation. Det forskarna tittade på i denna studie var endast titanimplantat och någon jämförelse mellan titan och zirkonia gjordes inte.