Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Tandläkarkurs i amalgamsanering
- Hälsa

IAOMT, som är förkortning av International Academy of Oral Medicin & Toxicology, är en internationell sammanslutning av tandläkare och läkare som arbetar för bättre och säkrare tandvård. Flera intressanta on-linekurser finns för tandläkare. Bland annat om säker amalgamsanering.
Avgiftningskonferensen i Berlin
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Tandvårdsskadeförbundets forskningsfond stod som huvudarrangör för en intressant vetenskaplig konferens om avgiftning i Berlin i juni 2019. En artikel som sammanfattar sådant som är intressant för tandvårdsskadade har publicerats i Tf-bladet. Forskningsfonden har byggts upp av medel som skänkts av medlemmar eller andra som vill bidra till mer och bättre forskning om amalgamsanering, metallers påverkan på kroppen, risker med rotfyllningar etc. Dessa medel finns skilda från förbundets ekonomi och förvaltas av en särskild styrelse som utsetts av förbundet.
Sjuka blir inte trodda
- Hälsa
Så händer det åter att sjuka inte blir tagna på allvar. Nu handlar det om Thoraxkliniken på Sahlgrenska i Göteborg som tvingats flytta verksamheten efter att flera sjuksköterskor insjuknat med akuta andningsproblem med mera. Vad som orsakar besvären är fortfarande oklart, men det är ändå bra att det hela uppmärksammas. Tandsköterskor som jobbar med kvicksilver och amalgam har liknande situationer och blir inte heller trodda. Fortfarande hör en del tandvårdspersonal av sig för att de har oförklarliga sjukdomsbesvär.
Utfasning av amalgam i EU
- Politik
Arbetet inom EU går sakta framåt när det gäller avveckling av amalgam. För drygt ett år sedan förbjöds amalgam på barn och gravida och därefter har alla länder gjort en rapport om hur man ska gå vidare för att avveckla amalgam helt inom tandvården. Även Sverige har skrivit en rapport till EU. I den redogörs för det svenska exemplet att avveckla amalgam. Samtidigt skriver Kemikalieinspektionen att amalgam kommer att fortsatt vara ett hanteringsproblem i tandvården i många decennier framåt.
Metallsanering läker ut psoriasis
- Dentala material
- Hälsa

Symtom på psoriasis kan försvinna eller minska om metaller tas bort. Särskilt har forskningen koncentrerats på borttagning av metaller i tänderna, men nu för tiden finns metaller även på andra ställen i kroppen. Gert Brodén har för Tf-bladets räkning skrivit en sammanfattande artikel om detta med ett stort antal forskningsreferenser. För den som har psoriasis är det helt klart värt att pröva metallsanering, men det finns förstås även annat som påverkar denna kroniska sjukdom.
Amerikansk myndighet erkänner risker med amalgam
- Politik

Mycket pågår ute i världen när det gäller amalgam i tandvården. Den amerikanska myndigheten FDA har skrivit rapporter dels om ortopediska och gynekologiska implantat av metall och dels om amalgam och dess risker för hälsan. Det här är ett trendbrott eftersom man tidigare förnekat alla risker. Nu till och med efterlyser FDA experter som kan bidra till att hitta känsliga individer och ett möte om risker med metaller kommer att hållas i november. UNEP som är FN:s miljöorgan diskuterar också amalgamfrågan. Det kan alltså hända mycket den närmaste tiden.