Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Tandvården bör ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd

Alltfler hävdar att tänderna är en del av kroppen och att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Detta tas upp i en debattartikel i Expressen av Jörgen Rubensson. Han har tidigare varit ordförande för en av de svenska pensionärsorganisationerna och sitter med i Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Det är bra att fler berättar om den nuvarande tandvårdsförsäkringens orättvisor och ställer krav på förändringar. 

Läs mer »

Mögel som orsak till ohälsa

Mögel i hus är inte ovanligt och symtomen är snarlika de från tungmetaller. Det finns många olika sorters mögel och det går inte att testa mot alla. Man behöver inte heller vara allergisk mot mögelsporer utan det kan vara mögelgifter man reagerar mot eller så får man andra överkänslighetsreaktioner. Är man känslig för mögel så märker man det ofta genom att besvären återkommer eller ökar i intensitet då man är inomhus.  

Läs mer »

Har du fått kvicksilver på hjärnan?

På årets bokmässa presenterar Margaretha Molius sin bok "Har du fått kvicksilver på hjärnan?". Margaretha har varit förbundsordförande i mer än tjugo år och beskriver i sin bok allt det arbete som hon och många andra lagt ner för att få bort amalgam ur tandvården. Kom till bokmässan och beställ gärna boken.

Läs mer »

Vem beslutar om tandvårdsstöd?

Tre personer utses av regeringen att ingå i Nämnden för statligt tandvårdsstöd och dessa personer beslutar om vilka ersättningsregler som ska gälla för olika åtgärder som tandläkaren gör. Det är säkert en svår uppgift med risk för klagomål både från tandläkare och patienter. Nämnden finns hos TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) och det är också på deras hemsida man kan hitta referenspriser, vad det allmänna tandvårdsbidraget är och vilka åtgärder som subventioneras. I vissa fall kan de som är sjuka få tandvård inom ramen för den allmänna hälso- och sjukvården.

Läs mer »

Tandvård och djursjukvård liknar varandra genom att sakna konsumentskydd

Den pågående debatten om avsaknad av konsumentskydd när det gäller djursjukvård påminner mycket om hur det är inom tandvården. Djurens sjukförsäkring är privat medan tandvårdsförsäkringen är en del av den statliga och regionala välfärdsförsäkringen. Trots det måste patienter i tandvården precis som husdjurens ägare betala merparten av kostnaderna själva. Sällan ges klara besked om kostnaderna och uppstår komplikationer, dåligt utförda jobb eller liknande, så måste patienten betala nödvändiga åtgärder och omgörning själv. Konsumentskyddet är obefintligt. 

Läs mer »

Laser som alternativ till borren

Måste tandläkaren borra? Det finns alternativ till borren, både Carisolv som är en kemikalie och laser. I båda fallen tar man bort kariesangripen vävnad utan att borra. Många  föredrar det men alternativen till borren har inte riktigt slagit igenom i tandvården. En anledning är att det hittills har gått långsammare att ta bort karies utan borr. Men framför allt lasern är på frammasch och tiden för behandling minskar - liksom kostnaderna.

Läs mer »

Sida 290 av 836 sidor < Första  < 288 289 290 291 292 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)