Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Tandvården bör ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd
- Hälsa

Alltfler hävdar att tänderna är en del av kroppen och att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Detta tas upp i en debattartikel i Expressen av Jörgen Rubensson. Han har tidigare varit ordförande för en av de svenska pensionärsorganisationerna och sitter med i Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Det är bra att fler berättar om den nuvarande tandvårdsförsäkringens orättvisor och ställer krav på förändringar.
Mögel som orsak till ohälsa
- Hälsa

Mögel i hus är inte ovanligt och symtomen är snarlika de från tungmetaller. Det finns många olika sorters mögel och det går inte att testa mot alla. Man behöver inte heller vara allergisk mot mögelsporer utan det kan vara mögelgifter man reagerar mot eller så får man andra överkänslighetsreaktioner. Är man känslig för mögel så märker man det ofta genom att besvären återkommer eller ökar i intensitet då man är inomhus.
Har du fått kvicksilver på hjärnan?

På årets bokmässa presenterar Margaretha Molius sin bok "Har du fått kvicksilver på hjärnan?". Margaretha har varit förbundsordförande i mer än tjugo år och beskriver i sin bok allt det arbete som hon och många andra lagt ner för att få bort amalgam ur tandvården. Kom till bokmässan och beställ gärna boken.
Vem beslutar om tandvårdsstöd?
- Hälsa
- Politik
Tre personer utses av regeringen att ingå i Nämnden för statligt tandvårdsstöd och dessa personer beslutar om vilka ersättningsregler som ska gälla för olika åtgärder som tandläkaren gör. Det är säkert en svår uppgift med risk för klagomål både från tandläkare och patienter. Nämnden finns hos TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) och det är också på deras hemsida man kan hitta referenspriser, vad det allmänna tandvårdsbidraget är och vilka åtgärder som subventioneras. I vissa fall kan de som är sjuka få tandvård inom ramen för den allmänna hälso- och sjukvården.
Tandvård och djursjukvård liknar varandra genom att sakna konsumentskydd

Den pågående debatten om avsaknad av konsumentskydd när det gäller djursjukvård påminner mycket om hur det är inom tandvården. Djurens sjukförsäkring är privat medan tandvårdsförsäkringen är en del av den statliga och regionala välfärdsförsäkringen. Trots det måste patienter i tandvården precis som husdjurens ägare betala merparten av kostnaderna själva. Sällan ges klara besked om kostnaderna och uppstår komplikationer, dåligt utförda jobb eller liknande, så måste patienten betala nödvändiga åtgärder och omgörning själv. Konsumentskyddet är obefintligt.
Laser som alternativ till borren
- Hälsa

Måste tandläkaren borra? Det finns alternativ till borren, både Carisolv som är en kemikalie och laser. I båda fallen tar man bort kariesangripen vävnad utan att borra. Många föredrar det men alternativen till borren har inte riktigt slagit igenom i tandvården. En anledning är att det hittills har gått långsammare att ta bort karies utan borr. Men framför allt lasern är på frammasch och tiden för behandling minskar - liksom kostnaderna.