Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Läkemedel som förstör käkbenet

Tandläkare har alltför dålig kunskap om läkemedel som utgör risk för nedbrytning av käkbenet (osteonekros). Framför allt handlar det om bisfosfonater och denusonab som är läkemedel mot benskörhet, men som kan ha precis motsatt effekt på käken. Patienter som tar dessa mediciner kan få allvarliga problem vid t. ex. utdragning av tänder. 

Läs mer »

Oxidativ stress bakom parodontit?

Oxidativ stress är en viktig orsak till parodontit/tandlossning enligt tandläkare Lenka Banasova från Slovakien. Hon menar att livsstilsfaktorer är avgörande och om förändringar i livsstilen genomförs minskar risken för allvarlig tandlossning.

Läs mer »

Avgiftning med Great Plain Laboratory

Great Plane Laboratory tar många intressanta prover. I undervisningssyfte arrangerar de många olika webbinarier som alla är välkomna att delta i. Webbinarierna läggs sedan ut på deras hemsida tillgänliga för alla intresserade. I juni strax efter avgiftningskonferensen i Berlin gavs ett webbinarium om avgiftning där Tracy Tranchitella går igenom olika avgiftningsvägar och hur man själv kan jobba med avgiftning.

Läs mer »

Tf-bladet nr 3 2019

Höstens Tf-blad nr 3 har nu kommit ut till medlemmarna. Det är intressant och innehållsrikt som vanligt. I detta nummer finns redovisning av Berlinkonferensen, två bokrecensioner och om hur metallsanering kan påverka psoriasis. Gamla nummer läggs successivt ut på hemsidan och för närvarande finns 2014 och 2015 års Tf-blad för läsning på datorn. 

Läs mer »

Etiska dilemman när patienten sätts i fokus

Politiska beslut och ny lagstiftning syftar till att sätta patienten i centrum och involvera hen i behandlingen. Så har det inte alltid varit och därför ställs tandläkare, läkare och annan vårdpersonal inför svåra dilemman som inte är lätta att hantera. I en artikel i Läkartidningen belyses detta i en artikel skriven av Joar Björk etikombud i Kronoberg. 

Läs mer »

Evidens saknas för tandställning

I dag saknas evidens för tandställningar på barn och ungdomar ändå får vart fjärde svenskt barn tandställning. Tandvårdsskadeförbundet får samtal från patienter som skadats av tandställningar och informerar därför om alternativ till dessa. Nu aviserar Radio Blekinge om brist på tandläkare som kan sätta in tandställningar, vilket föranlett kö i Blekinge. Alternativen borde vara värda att pröva. Dock behövs fortbildning av exempelvis tandhygienister för detta ändamål.  

Läs mer »

Sida 287 av 836 sidor < Första  < 285 286 287 288 289 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)