Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Läkemedel som förstör käkbenet
- Hälsa
- Politik

Tandläkare har alltför dålig kunskap om läkemedel som utgör risk för nedbrytning av käkbenet (osteonekros). Framför allt handlar det om bisfosfonater och denusonab som är läkemedel mot benskörhet, men som kan ha precis motsatt effekt på käken. Patienter som tar dessa mediciner kan få allvarliga problem vid t. ex. utdragning av tänder.
Oxidativ stress bakom parodontit?
- Forskning
- Hälsa

Oxidativ stress är en viktig orsak till parodontit/tandlossning enligt tandläkare Lenka Banasova från Slovakien. Hon menar att livsstilsfaktorer är avgörande och om förändringar i livsstilen genomförs minskar risken för allvarlig tandlossning.
Avgiftning med Great Plain Laboratory
- Hälsa

Great Plane Laboratory tar många intressanta prover. I undervisningssyfte arrangerar de många olika webbinarier som alla är välkomna att delta i. Webbinarierna läggs sedan ut på deras hemsida tillgänliga för alla intresserade. I juni strax efter avgiftningskonferensen i Berlin gavs ett webbinarium om avgiftning där Tracy Tranchitella går igenom olika avgiftningsvägar och hur man själv kan jobba med avgiftning.
Tf-bladet nr 3 2019
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Höstens Tf-blad nr 3 har nu kommit ut till medlemmarna. Det är intressant och innehållsrikt som vanligt. I detta nummer finns redovisning av Berlinkonferensen, två bokrecensioner och om hur metallsanering kan påverka psoriasis. Gamla nummer läggs successivt ut på hemsidan och för närvarande finns 2014 och 2015 års Tf-blad för läsning på datorn.
Etiska dilemman när patienten sätts i fokus
- Politik

Politiska beslut och ny lagstiftning syftar till att sätta patienten i centrum och involvera hen i behandlingen. Så har det inte alltid varit och därför ställs tandläkare, läkare och annan vårdpersonal inför svåra dilemman som inte är lätta att hantera. I en artikel i Läkartidningen belyses detta i en artikel skriven av Joar Björk etikombud i Kronoberg.
Evidens saknas för tandställning
- Hälsa
- Politik

I dag saknas evidens för tandställningar på barn och ungdomar ändå får vart fjärde svenskt barn tandställning. Tandvårdsskadeförbundet får samtal från patienter som skadats av tandställningar och informerar därför om alternativ till dessa. Nu aviserar Radio Blekinge om brist på tandläkare som kan sätta in tandställningar, vilket föranlett kö i Blekinge. Alternativen borde vara värda att pröva. Dock behövs fortbildning av exempelvis tandhygienister för detta ändamål.