Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kroppens syrereglerande förmåga viktig

Nobelpriset i medicin har gått till grundforskning om kroppens syrereglerande förmåga. Att syre är viktigt för kroppens immunförsvar, fosterutveckling med mera har varit känt länge. Nobelpriset har nu gått till forskarna  som identifierat en liten molekyl med stor betydelse för just syreregleringen. Forskare i Sverige har också tittat på denna molekyl hos patienter med tandimplantat där man funnit att proteinet skyddar mot käkbensförlust. 

Läs mer »

Tandsköterskas symtom klassad som arbetsskada

En tandsköterska som länge kämpat för att få sina symtom erkända som arbetsskador har slutligen fått rätt i en dom i Kammarrätten. Detta är en stor seger inte bara för henne utan för all annan tandvårdspersonal som blivit sjuka av kvicksilver i sin arbetsmiljö. Tandvårdsskadeförbundet hoppas domen ska leda till att fler överklagar tidigare beslut.  

Läs mer »

Kariesrisk ökar vid kejsarsnitt

Vad beror det på att barn får karies? Det har tandläkare Katharina Boustedt försökt undersöka och hon finner att det handlar om ifall barnet fötts med kejsarsnitt, om födseln varit för tidig och om tandborstning och/eller kostvanorna varit dåliga under perioden.  Angeläget hade varit att också undersöka fluorhalten i dricksvatten. 

Läs mer »

Föreslagen ny lagstiftning kan försämra vården

Utredningen om komplementär och alternativ medicinsk vård föreslår en lagstiftning som i praktiken stryper utövarnas möjligheter att behandla sjuka människor. Om förslaget går igenom kommer verksamhetsutövare inom den alternativa medicinen inte att få behandla allvarligt sjuka människor, barn under 15 år eller gravida. Däremot är det tänkt att symtomlindring ska vara tillåten. Den som bryter mot lagen kan få böter eller fängelse och det ser ut som om Tandvårdsskadeförbundet skulle kunna straffas för sin rådgivning trots att vi inte tar betalt för den. 

Läs mer »

Internationell avveckling av amalgam nära

Ett totalt amalgamstopp i världen närmar sig. I november förs diskussioner om minskade kvicksilverutsläpp enligt intentionerna i Minamatakonventionen. Ett afrikanskt förslag finns där man föreslår stopp för amalgam på barn, gravida och ammande kvinnor plus ett totalstopp till år 2024. Tandvårdsskadeförbundet och andra ideella organisationer skriver till och uppvaktar EU-politiker för att få stöd i denna viktiga fråga. Den svenska regeringen  arbetar också aktivt för att förslaget ska få genomslag. 

Läs mer »

Tandhälsa under graviditeten

Tandhälsan försämras ofta under graviditeten beroende på förändrad hormonbalans och ändrad bakterieflora i munnen. Tandläkare Steven Lin som skrivit boken The Dental Diet berättar på sin hemsida varför gravidas munhälsa försämras. På den hemsidan finns också mycket annat intressant och den är väl värd ett besök. 

Läs mer »

Sida 285 av 836 sidor < Första  < 283 284 285 286 287 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)