Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Sjukskrivningsregler behöver ses över

Riksrevisionen anser att sjukförsäkringsreglerna behöver ses över. I dag ställer försäkringskassan krav som är svåra för läkarna att uppfylla, vilket leder till brister i läkarintygen. Det råder också stor skillnad i bedömning av vilka som har rätt till sjukpenning beroende på var i landet man bor. 

Läs mer »

Hudblekning med kvicksilversalva

Aktion för att stoppa hudprodukter som innehåller kvicksilver som blekmedel pågår. Flera internationella organisationer deltar inom ramen för nätverket Zero Mercury Working Group. Tandvårdsskadeförbundet är del av denna organisation och har tillsammans med många andra undertecknat breven till de två stora internationella försäljarna Amazon och eBay. Fler aktiviteter behövs för att minska riskerna för utsatta befolkningsgrupper. Kvicksilver är ett alltför giftigt ämne för att smörjas på huden. 

Läs mer »

Ärftliga orsaker till känslighet mot kvicksilver

Kvicksilver är en tungmetall som är vitt spridd i miljön. Hög exponering får de som har många amalgamfyllningar. Om man dricker varm, tuggar tuggummi eller gnisslar tänder frigörs höga halter kvicksilver. En del blir sjuka av små mänger kvicksilver medan andra tål rätt mycket och den individuella skillnader beror på vilka gener vi har. Vilka gener det handlar om redovisas i en forskningsrapport från 2017.

Läs mer »

Bakterier i tarmen orsakar autoimmunitet

Bakterier i tarmen kan producera proteiner som liknar mänskliga sådana och därmed skapa autoimmunitet, berättar engelska forskare. Enligt deras studier finns flera bakterier med sådana egenskaper. Det allvarligaste tycks dock vara att bakterierna också bildar gifter som ökar genomsläppligheten genom tarmslemhinnan så att de skadliga proteinerna inklusive gluten och mjölkproteiner kan tränga in i blodet. Därmed kan allergier och autoimmuna reaktioner uppstå. 

Läs mer »

Finns falska tandläkare?

Kanske går du till en icke-utbildad sjuksköterska eller tandläkare. Uppdrag granskning visar i programmet Sjuksköterskebluffen hur mindre nogräknade personer kan köpa sjuksköterskelegitimation och bli anställda i svensk hälso- och sjukvård. Även läkare med falsk legitimation redovisas i programmet. Hur är det då med tandläkare? Hur många med falsk legitimation finns inom detta skrå? 

Läs mer »

Ny rapport: Centera vården kring individen

Myndigheten för Vårdanalys har gett ut en intressant rapport om avsaknad av personcentrering i vården och redovisar många förslag på insatser för att öka den och förslagen är grundade på forskning och erfarenhet från andra länder. Det behövs ett perspektivskifte skriver författarna till rapporten som anser att svensk vård behöver gå från att se "patienten som en mottagare till en medskapare". En sådan utveckling skulle kunna betyda mycket för tandvårdsskade, men risken finns att vårdgivaren fortsatt har monopol på vilken behandling som väljs och blir patientcetrerad vård bara en skimär.


 

Läs mer »

Sida 270 av 775 sidor < Första  < 268 269 270 271 272 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)