Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Ny rapport: Centera vården kring individen

Myndigheten för Vårdanalys har gett ut en intressant rapport om avsaknad av personcentrering i vården och redovisar många förslag på insatser för att öka den och förslagen är grundade på forskning och erfarenhet från andra länder. Det behövs ett perspektivskifte skriver författarna till rapporten som anser att svensk vård behöver gå från att se "patienten som en mottagare till en medskapare". En sådan utveckling skulle kunna betyda mycket för tandvårdsskade, men risken finns att vårdgivaren fortsatt har monopol på vilken behandling som väljs och blir patientcetrerad vård bara en skimär.


 

Läs mer »

Om arsenik i livsmedel

Gränsvärdena för tungmetaller i livsmedel har sänkts och därför har livsmedelsverket tillsammans med några kommuner undersökt halterna bly, kadmium och oorganisk arsenik i välling, gröt och ris. Halter har ökat men de flesta ligger under gränsvärdet. En viktig anledning till de höga halterna är innehåll i jordskorpan naturligt eller på grund av föroreningar. 

Läs mer »

God munhygien minskar risken för blodförgiftning

Munhålan har mängder av bakterier och de är omöjliga att bli av med, vilket kanske är bra då de har en del viktiga funktioner att fylla. Nu visar forskning att skadliga bakterier sprider sig till andra delar av kroppen och särskilt vid kirurgiska ingrepp av olika slag. Infektionsrisken minskar om tandhygienen förbättras och det gäller inte bara ingrepp där det finns direkt kontakt med munhålan utan även till t ex höftimplantat.  

Läs mer »

Allergisk mot tandkrämen?

Eksem runt munnen eller sår i munnen är vanligt. En tandläkare i Malmö har nu konstaterat att det kan vara tillsatser i tandkräm som orsakar detta. Hon tittade på allergi mot smakämnet karvon som finns i sådant som smakar mint. Det är känt för att ge stora besvär. Tandkräm utan smak visade sig vara ett effektivt sätt att slippa besvär.

Läs mer »

Vem får göra vad i vården?

Socialstyrelsen har information på sin hemsida om vem som får göra vad i vården. Ibland finns osäkehet om vad som gäller mellan tandläkare och läkare och tandläkare kan ibland känna oro för att göra något som hör till den medicinska vården. 

Läs mer »

Spansk tandläkare dömd betala skadestånd

En spansk kvinna fick en kobolt-krombro insatt trots att hon berättat för tandläkaren att hon är extremt känslig för metaller. Hon insjuknade omedelbart efter tandläkarbesöket och har nu tilldömts ett stort skadestånd motsvarande nio miljoner kr (närmare 900 000 Euro).Tandläkaren dömdes dessutom till fängelsetraff på sex månader. Domstolen ansåg att tandläkaren nonchalerat kvinnans varningar, åsidosatt den medicinska säkerheten och därmed orsakat hennes ohälsa. 

Läs mer »

Sida 272 av 776 sidor < Första  < 270 271 272 273 274 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)