Vitamin K2 kanske inte är så känd vitamin, men den har mycket stor betydelse för remineralisering av tänderna och tandhälsan, samt också för hjärtkärlbesvär. Anledningen är att vitamin K2 hjälper kalcium att komma in i benvävnaden och därmed hindra frisättning i blodådrornas väggar. Tillskott kan behövas.

Vitamin K2:s viktigaste funktioner handlar om kalciumomsättningen i kroppen, vilket har betydelse för tänder och tandhälsa, osteoporos, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och mycket mer. Barn och tonåringar behöver särskilt mycket vitamin K2 då de växer och ska lagra in kalcium i tänderna och skelettet.

Många över 50 år har brister av vitamin K2 med ökad risk för urkalkning av skelettet som kan leda till osteoporos och problem med kalcium som sätter sig på kärlväggarna och påverkar hjärtat. Brist på vitamin K2 kan orsaka karies, ledbesvär, ryggproblem, muskelkramper, håravfall med mera. 

Tillskott av vitamin K2 kan därför behövas på omkring 180-360 mikrogram per dag och särskilt gäller alltså det barn och äldre personer. Forskning visar att det kan minska förkalkning av blodådrorna, minskar risken för hjärtproblem liksom vissa cancertyper. Det handlar alltså om att vitamin K2 hjälper kalcium att komma in i cellerna och därmed förbättras  också tandhälsan. 

Vitamin K2 finns i Natto, ost, mjölk, smör och äggula. En bra tarmflora kan också ge tillskott av vitamin K2 genom att vissa bakterier bildar detta vitamin. Natto är jästa sojabönor som man tillför en viss bakterie som tillverkar vitamin K2.

Se alltså till att få tillräckligt med vitamin K2
Se mer om K2 vitamin här (Patrick Holford)
Till forskningsrapport om vitamin K2 och hjärtkärlsjukdom (engelska)
Se också Tf:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)