En av flera orsaker till kariesutveckling är näringsbrister framför allt av mineraler som kalcium, fosfater och magnesium, men också av viktiga fettlösliga vitaminer som D och K. De fettlösliga vitaminerna pratar man sällan om gällande utveckling av tandanlag respektive karies, men det behövs alltså för att mineraliseringen ska ske korrekt. Starka tänder behöver alltså mineraler och fettlösliga vitaminer och ett väl fungerande hormonsystem. 

Flertalet svenskar har brister på magnesium, selen, zink och vitaminerna D och K. Tillskott särskilt under graviditeten kan vara bra för att bland annat tandanlagen ska bildas korrekt. Brister kan orsaka emaljproblem som minskar tändernas motståndskraft mot karies.

Vitaminerna D och K är fettlösliga vitaminer och särskilt D-vitamin har många under vinterhalvåret brist på. Det är ett väl känt faktum och därför rekommenderas tillskott och till mjölkprodukter tillsätts D-vitamin. Särskilt gravida bör ta extra vitamintillskott och gällande vitamin K och särskilt vitamin K2 kan man antingen ta tillskott eller äta fermenterade grönsaker där detta vitamin bildas. 

Tandanlagen bildas i fosterstadiet och därför är det extra viktigt att gravida får i sig tillräckliga mängder mineraler och fettlösliga vitaminer. Viss försiktighet gäller dock vitamin A som i höga doser kan vara skadligt. Även senare i livet har salivens innehåll av mineraler och vitamin D och K2 stor betydelse för reminieralisering av tänderna, som är viktig för ratt undvika karies. 

Även hormoner styr reminieralisering av tänderna och särskilt viktigt är bisköldkörtlarna som reglerar blodets kalcium- och fosfatnivå. När kalciumnivån i blodet sjunker ökar bisköldkörteln utsöndring av hormoner som aktiverar D-vitamin som i sin tur har betydelse för upptag av mineraler från tarmen och återupptaget från njurarna. Stress kan försämra hormonproduktionen och här kommer vitamin D och vitamin K in som viktiga faktorer för att ta hand om fria radikaler som bildas vid stress.

Gravida, barn och vuxna behöver alla tillräckligt med mineraler plus D- och K-vitaminer för att reglera remineralisering av tänderna, som i sin tur förbättrar möjligheten att stå emot karies. Högt sockerintag stör bisköldkörtelns hormonproduktion och kan negativt påverka remineralisering av tändernas emalj. Det finns alltså mycket att tänka på när det gäller kroppens förmåga att stå emot kariesangrepp. God näringsstatus hjälper kroppen att må bra och då kan kosttillskott behövas. 

 

Till forskningsartikel, reviewartikel, om D-vitamin och tandhälsa
Till forskningsartikel om bisköldkörteln och det s.k. PTH-systemet
Till forskningsartikel om vitamin K2 och kariesutveckling

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)