- Dentala material
- Hälsa

Tandläkare vill inte gärna dra ut rotfyllda tänder trots att de ställer till mycket problem. Rotfyllningar går aldrig att få helt bakteriefria och därför rekommenderar Tandvårdsskadeförbundet utdragning av tänder istället för rotfyllningar. Befintliga rotfyllningar kan orsaka hälsoproblem i alla möjliga delar av kroppen och det har vi tidigare skrivit om på hemsidan och i Tf-bladet. Allvarligt är att det blir allt svårare att hitta tandläkare som är villiga att dra ut rotfyllda tänder.
Tandvårdskadeförbundet får ofta frågor om vilka tandläkare man kan vända sig till för att få tänder utdragna. Få tandläkare vill eller vågar extrahera tänder om det inte tydligt framgår på röntgen att det finns bakterieangrepp. Anledningen är dels att många tandläkare ännu inte förstått riskerna med rotfyllningar och dels att det florerar rykten om att deras legitimation kan ryka även om de gör ingreppet på patientens egen önskan. En helt orimlig situation för en patient som misstänker att tanden skapar problem för hälsan.
En rotfylld tand är död och ställer till besvär genom att immunförsvaret påverkas och bakterier i rotfyllningen eller runt tanden ger inflammationer och sprider gifter till andra delar av kroppen. Vill patienten ta bort den borde det vara fullt möjligt att få det åtgärdat.
Rotfyllningar av tänder går aldrig att få helt perfekta. Anledningen är att rötterna är krökta eller inte har samma form rak igenom. Så fort minsta hålrum bildas kommer det in otrevliga bakterier som kan bilda bakteriegifter och störa immunförsvaret eller olika kroppsorgan.
Värst är dock att tandläkaren aldrig kan täta utsidan av rötterna. Där finns mängder av små hålrum kallade dentinkanaler som har precis lagom storlek för att härbärgera bakterier. Normalt i en levande tand finns ett ständigt flöde i dentinkanalerna och det är först när tanden är död som bakterierna kan frodas där. Det gör att rotfyllda tänder luktar illa.
På röntgen syns inte alltid bakteriehärdar i rötterna och tandläkare vittnar om att vissa tänder kan ha en lite påse med inkapslade bakterier längst ner mot tandbenet. I värsta fall blir det röta även i käkbenet. Bäst är att bli av med dessa bakteriehärdar
Se följande länkar
Till intervju med Karin Öckert om en tandläkares erfarenheter
Om risker med rotfyllningar och hur extration av tanden bör göras (engelska, Hal Huggins)
Thomas Levy (hjärtläkare) om rotfyllningar (engelska)