Tandställning får man vanligen för att käken är för trång och att tänderna därmed inte får plats. Två viktiga orsaker till för trånga käkar är kosten och att man andas genom munnen istället för genom näsan. Trångställda tänder har ingenting med gener att göra.

Det går att få käkarna att växa till så att alla tänder får plats. Helst ska man börja redan när man är barn, men även vuxna kan med kost och träning få käkarna att expandera. 

Käkarna och tänderna är beroende av tillräckligt stor mängd mineraler som magnesium, fosfor, kalcium och kalium. Mineralbrist leder till karies då salivens näringsinnehåll är otillräckligt för remineralisering. Även vitamin K2 och vitamin D behövs för denna process.

Gravida och barn behöver alltså gott om näring för att käkarna ska växa till ordentligt och så att kariesangreppen läker ut. D-vitaminbrist under graviditeten kan orsaka emaljskador.

Tungan är kroppens kraftigaste muskel och har till uppgift att trycka ut käkarna och därmed stimulera tillväxt. Den som andas med näsan under sömnen låter tungan falla bakåt och utöva tryck mot käkarna. Andas man med munnen på grund av allergi och svullen nässlemhinna får tungan helt fel position och kan inte utöva det viktiga trycket mot käkarna. 

Den som andas genom munnen får ofta trångställda tänder som inte får plats i käkarna. Anledningen är att käkarna inte växt till ordentligt. Man kan också få lite långsmalt ansikte. Att lära sig andas genom näsan är alltså viktigt och har stor betydelse för käkarnas tillväxt och möjligheten att få plats med alla tänder i käken. 

Lär dig andas med hjälp av Anders Olsson och hans företag Medveten andning. Onsdagen den 1 november 2023 kl 17.30 föreläser Anders Olsson om andningens betydelse via Zoom. Välkommen till föredraget. Anmäl dig till stockholm@tf.nu eller gå in via denna länk.

Ungdomar med trångställda tänder tvingas ofta dra ut fyra friska tänder för att resterande ska få plats. Därefter förflyttas övriga tänder med hjälp av trådar eller plastskenor. När man flyttar tänderna minskar tandens rot i omfång och växer därefter ut på nytt när flyttningen är klar. Det inträffar dock att tänder dör vid förflyttningen. 

Inte nog  med att man tar bort och riskerar skada tänder vid tandreglering. Tandläkaren sätter dit en tandställning som drar ihop käkarna ännu mer istället för att vidga dem. T.ex. tandläkare John Mew från England gör precis tvärtom. Se mer här. En del av Tf:s medlemmar som haft tandställning som barn har fått allvarliga problem med svårighet att andas, att tungan inte får plats i munnen och bettproblem.

För de flesta går det bra även med svensk tandreglering, men vissa personer får allvarliga biverkningar och det borde tandvården berätta om för både barn och föräldrar innan ingreppet med att ta bort fyra friska tänder görs. Kontakta Tandhälsoförbundet för mer information om alternativen till tandställning.  

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)