Stefan anser att han fått hela livet förstört att den tandställning han och förälrarna sa ja till under tonåren. Luftvägarna har ändrats så att han har svårt att andas och tungan får inte plats i munnen. Han har gått till mängder av tandläkare och läkare för att få hjälp att åtgärda problemen, men de hittar inga fel och anser att han inbillar sig problemen. 

Sedan Stefan fick tandställningen sover han med öppen mun, snarkar och syresättningen av blodet är dålig. Det gör att han inte längre kan idrotta och han känner sig trött och håglös. Läkare och tandläkare tror inte det kan bero på tandställningen. 

Han är dock inte den enda personen som kontaktat Tandhälsoförbundet (Tf) angående allvarliga besvär efter att de fått tandställningar. Tf kommer att fortsätta jobba med frågan, men hittills har kapaciteten inte riktigt räckt till. På hemsidan finns dock en del information för den som vill gå vidare (se länkar nedan). 

Att andningen påverkas av käkarnas utveckling är känt sedan tidigare. Den sortens tandställningar som används i Sverige trycker ihop käken och kan därför negativt påverka andningen precis som i Stefans fall. Andra sorts tandställningar finns som istället bygger på idén att käkarna ska tryckas ut och därmed växa till bättre så att alla tänderna får plats. 

Stefan har gått till många olika tandläkare, tandkirurger och läkare för att få hjälp med andningen. För det mesta har han fått ett dåligt bemötande och flera tandläkare har ansett att han bara inbillar sig allt. Frågan är hur många fler än Stefan som går omkring med problem på grund av en tidigare tandställning?

Nu har han hittat några tandläkare i Norge som arbetar enligt John och Mike Mews idéer inom detta område. Det innebär att man dels får ett program för att med hjälp av tungans muskler trycka ut käken och en sorts tandställning att ha under nätterna också i syfte att få käken att växa till.

Till Stefans berättelse
Till mer om tandställningar och alternativen
Mer om risker med konventionella tandställningar

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)