SBU har kommit fram till liknande resultat för flera tandvårdsområden.

">

Tidigare har det oberoende Cochrane-institutet rapporterat att de flesta metoder som tandvården använder saknar vetenskapligt stöd. SBU har kommit fram till liknande resultat för flera tandvårdsområden.

Tandvårdsskadeförbundet har funnit många inadekvata studier rörande amalgam, för att inte tala om studier som är rena falsarier. Ingen verksamhet mår väl av att det endast finns interna diskussioner och ingen extern kritik av personer med andra kunskaper och infallsvinklar.

Någon självinsikt om att allt inte är väl med den odontologiska vetenskapen finns dock inom tandvården. I en ny studie från tandläkarhögskolan i Uleåborg, Finland, har man granskat hur odontologiska artiklar har hanterat statistik. Från de högst rankade odontologiska tidskrifterna, Journal of Dental Research, Caries Research, Community Dentistry and Oral Epidemiology, Journal of Dentistry och Acta Odontologica Scandinavica utvaldes slumpvis 200 artiklar och varje artikel genomgick en noggrann analys av statistiken.

En rad statistiska fel uppdagades och i 91 % av artiklarna fanns minst ett fel. Ett vanligt och allvarligt fel var att man redogjorde för om undersökta grupper var tillräckliga för att dra de statistiska slutsatser man gjorde. Resultatet kan bli att man anger signifikanta resultat när det inte finns underlag för det. Om detta fel togs bort i analysen så återstod andra statistiska fel i 60,5 % av artiklarna. Vanligt var också ofullständig redovisning av vilka statistiska metoder man använt liksom något som man kallar ?data dredging?, (datamuddring), att göra alla möjliga jämförelser av olika förhållanden man mätt, tills man hittar något som blir signifikant, som då mycket väl kan bero på slumpvisa variationer.

Något som inte tas upp i studien ovan är systematiskt undanhållande av väsentliga fakta, något som kanske inte redaktionernas granskare upptäcker, men som borde medfölja att artikeln refuseras. Community Dentistry and Oral Epidemiology verkar vara speciellt hänfallen åt detta. Tidskriften har publicerat studierna av kvinnor med 4 eller färre (synliga) amalgamfyllningar, jämfört med kvinnor med mer än 20 fyllningar i Göteborg och underlåtit att ange att basundersökningen med panoramaröntgen visade att ju färre synliga amalgam som syntes, desto fler kronor, bryggor och inflammerade rotfyllningar fanns det (säkert med amalgam under) (Tf-bladet nr. 2, 2002). Tidskriften har även publicerat en rad vinklade studier från det kraftigt kritiserade biverkningscentret i Bergen.

Man undrar hur tandvården kommer att hantera statistiken i de planerade studierna av fluor i mjölk där 12-åringar skall inta behandlad mjölk. 140 försökspersoner och lika många kontroller skall ingå vid 4 folktandvårdskliniker. Flera tandläkare med givetvis varierande bedömning av vad som skall räknas som karies kommer att bedöma. Ingen undersökning görs av hur mycket fluor man får i sig från andra källor. Knappast upplagt för att få vederhäftig statistik. Cochrane-institutet utvärderade två tidigare försök med mjölk-fluor. Den ena visade positiv kariesförebyggande effekt, den andra inte. 353 barn deltog.

Till artikel
Till referat på hemsidan
Till artikel
Till referat på hemsidan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)