När vattenfluoridering avvecklas i alltfler länder försöker fluorförespråkarna få in fluor som påstått, men tvivelaktigt, kariesförebyggande medel istället som tillsats till mjölk.
En försöksverksamhet i flera landsting tänker prova på 12-åringar utan hänsyn till andra fluorkällor (egna brunnar, tandkräm, som tillsats till kompositer med mera) och utan att beakta den långa rad av toxikologiska studier som publicerats sedan nobelpristagaren Arvid Carlsson lyckade stoppa vattenfluoridering i Sverige.
I en ny studie över fluors toxicitet undersöktes effekterna av 20 mg/l natriumfluorid under 30 dagar, nedsvalt på råttor. Detta är cirka 20 gånger högre dos än vad som tandläkarna anser vara bästa kariesförebyggande nivå. Emellertid har råttor högre ämnesomsättning än människor och ett bättre jämförelsemåtta kan vara dos gånget tid, varvid det mer motsvarar långvarig fluorbelastning hos människa. I de planerade mjölkförsöken skall barnen varje dag under två år dricka fluorbehandlad mjölk, enligt försöksledarna 0,5 mg, men enligt anslagsgivarna 0,75-1 mg.
I den nya artikeln i Environmental Toxicology and Pharmacology står det inledningsvis: ?*Fluorid, en välkänd carcinogen i miljön, har befunnits orsaka olika typer av neurodegenerativa sjukdomar hos människa.?* Man mätte DNA, RNA reducerat glutation (GSH), lipid peroxidation (oxidation av fetter), protein karbonylering (ett mått på oxidativ stress), kväveoxid, hydroxylradikal produktion och nivån av antioxidantenzymer.
Mätningarna gjordes med enbart fluoridlösning dagligen nedsvald under 30 dagar, med resveratrol under 14 dagar efter 14 dagars fluorid och motsvarande med vitamin C istället för resveratrol. Kontroller fick enbart saltlösning. Resveratrol är en antioxidant som finns i skalet hos druvor (och i rödvin), en polyfenol som även finns i bär, jordnötter med mera och bland annat har en skyddseffekt mot inflammationer, bakterier, virus och även förlänger livslängden vid experiment på kortlivade djur. Extrakt av resveratrol från vindruvor finns att köpa i hälsokosthandeln.
DNA och RNA från djurens hjärna minskade vid enbart fluor med cirka 30 %. Resveratrol, liksom vitamin C återställde till stor del minskningen. RNA kom inte undan bättre av fluorbehandlingen. Glutationnivån halverades efter fluorexponering, men återställdes efter antioxidanter under 14 dagar. Oxiderade fetter ökade med 10-25 % efter fluor. Resveratrol och vitamin C återställde i varierande grad i olika delar av hjärnan.
Mätningarna av hydroxylradikal-bildning, protein karbonyler visade att oxidativ stress kvarstod, även efter antioxidanttillförseln, men inte i lika hög grad. Likaså kvarstod sänkningar av antioxidantenzymerna katalas, glutation peroxidas, glutationtransferas och glutation reduktas till avsevärd grad, även efter tillförseln av resveratrol och vitamin C. Histologisk undersökning av hjärnan visade skador på cellnivå med många döda eller skrumpna celler.
Även om de nivåer som tandvården använder skiljer sig från dem i ovanstående försök, visar dock resultaten vilka måltavlor för fluoreffekter som finns i organismen och att förändringarna till stor del kan tillskrivas bildning av fria radikaler. Försökspersoner i tandvården med från början dåligt antioxidantförsvar riskerar därvid att råka speciellt illa ut.
Vi har tidigare skrivit på hemsidan om olika effekter av fluor. Skriv in fluor i sökrutan på hemsidan.