Ibland läker inte käkbenet ordentligt efter borttagning av tänder och särskilt känsligt är det efter utdragning av visdomständer. Det kan då uppstå mindre hålrum eller infektioner i käkbenet som inte syns på vanlig röntgen. Käksmärta, ögoninfektioner och besvär som relateras till ansiktsnerverna kan uppträda.

 hemsidan Natural Dentistry  (USA) finns bra beskrivningar av olika besvär som kan uppträda i käkbenet och ge symtom i käken, ansiktet, ögonen eller andra delar av kroppen. Besvären syns inte med vanlig röntgen utan man behöver CBCT-röntgen eller så kalla CBCT skanner om man inte har stor vana att analysera röntgenbilder.

Att ansiktet påverkas beror bland annat på att ansiktsnerven (trigeminusnerven) förgrenar sig och finns i båda käkhalvorna och också har en gren upp till ögat. I tredimensionella röntgenbilder kan man se hur delar av denna nerv är söndertrasad.

Kronisk ischemisk bensjukdom kallas dessa tillstånd som antingen kan vara infektion eller patologiska förändringar i käkbenet som är relaterade till försämrad syretillförsel i vävnaderna (schemi).  Ett annat namn är NICO (Neuralgia Inducing Cavitational Ostenecrosis).

På hemsidan, som det länkas till nedan, finns en bild tagen med 3 D-skanner som visar vanliga problem som svenska tandläkare sällan känner till. Det handlar om infektioner i rotspetsen, hålrum (cavitaion) längst in i käkbenet, problem med bihålan, periimplantit med mera.

Bakterier och vävnadsdöd är oftast orsaken till kronisk ischemisk bensjukdom, men kunskaper fattas och därför kan nya  kunskaper komma fram inom kort. Bakterier i infekterade tänder kan vara orsaken eller en rotfylld tand som läcker bakterier till omgivningen.

Vid utdragning av tänder är det nödvändigt  att tandläkaren renggör ordentligt. Moderna tandläkare kan använda både ozongas för att döda bakterier i käkbenet och så kallad PRF som är ett sätt att göra membran av det egna blodet, vilket förbättrar läkningen.

Till hemsidan
Se också mer information på Tf:s hemsida 
Mer om röntgen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)