Infektioner i käkbenet är inte helt ovanligt och kan orsaka kroniska besvär. Johann Lechner är en tysk tandläkare som i mer än 40 år tagit bort rotfyllda tänder och infekterat käkben. Många av hans patienter med kroniska sjukdomar har tillfrisknat. Här intervjuas han av en ung tandläkare.

I USA, Tyskland och många andra europeiska länder går tandläkare in i käkbenet och tar bort inflammerad eller död vävnad, som under många år har påverkat patientens hälsa. (Läs om Siv Eveby här).

Lechner berättar i intervjun (se länken nedan) att han i minst 40 år arbetat metallfritt och att han ofta ser skadat käkben efter extraktion av visdomständer, men även andra delar av käkbenet kan vara påverkat. Han kallar det för kaviteter eller håligheter i benet och dessa syns sällan på vanlig slätröntgen. Så småningom kan kronisk ischemisk bensjukdom uppstå.

Han berättar att han lärde sig vådan av infektioner i käkbenet då han träffade en tandläkare som hade jobbat med sårade soldater. Denne tandläkare tog bort rotfyllda tänder och infekterat käkben på vissa, men inte på andra. Ingen av dem som fick käkbenet rensat avled.

Johann Lechner såg att infektioner och inflammationer i käkbenet påverkade kroppen i allra högsta grad. De ger också kroppen ett stort stresspåslag, vilket bidrar till att hindra tillfrisknande. Tandläkarens långvariga erfarenhet och uppföljning av patienter gör att han anser att  många kroniska sjukdomar beror på besvär i käkbenet.

På gamla tiders röntgenbilder var det svårt att se sådana problem och därför utvecklade Lechner egna metoder för att kunna "titta in" i käkbenet. Nu har 3D-röntgen kommit som ger helt andra möjligheter att studera käkbenet och tändernas rötter. 

För att komma in i käkbenet viker Lechner upp själva tandköttet och gör sedan ett fönster i själva käkbenet för att kunna komma in med sina instrument. Det han ser är ofta fettklumpar och benmassa vars struktur är förstörd. Allt som inte är hårt ben skrapas bort. Detta anses av flertalet svenska tandläkare vara stympande, trots att många förbättrar hälsan efter ingreppet. 

Många blir friska eller i alla fall mindre sjuka efter behandlingen som Johann Lechner ger. Han ser också att en del elöverkänsliga förbättras i sin elkänslighet av behandlingen. Han anser att det beror på att inflammationerna hämmar ett enzym som skyddar kroppen mot elektromagnetisk strålning. 

Behandlingen liknar den som praktiseras av tandläkare Irene Brednert Jonsson, vars legitimation nu hotas av IVO. Till henne kommer patienter med kroniska besvär och många blir betydligt bättre efter borttagning av infekterat och inflammerat käkben. Men svenska tandläkare och myndigheter anser detta vara "stympande behandling" och samma åsikt har av att extrahera rotfyllda tänder. 

Se mer intervjun med Dr Lechner (engelska)
Till Lechners hemsida (tyska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)