De inre organen var på väg att ge upp och blodvärdena försämrades snabbt. Problemen började med en tand som senare skulle rotfylldas. Trots många besök hos tandläkare, käkkirurger och läkare fortsatte besvären. Det smärtade från käkområdet, feber tillstötte och kroppen svullnade upp. Då fick Siv Eveby via Tandhälsoförbundet kontakt med en tandläkare som kunde hjälpa henne.

- Jag blev desperat, berättar Siv Eveby. Trots att flera tandläkare inte fann några problem i tänderna så var det ändå från dem jag upplevde att besvären kom. 

Till slut kom hon i kontakt med tandläkare Irene Brednert Jonsson med praktik i Falun och av henne fick hon hjälp att rensa bort infekterat käkben och också hjälp att extrahera en tand. Förbättringen gick snabbt och nu kan Siv arbeta igen och hälsan håller på att återgå till som det var innan tänderna började krångla. 

Ungefär samtidigt som Siv Evebys hälsa förbättrats har ett tillsynsärende väckts mot tandläkare Irene Brednert Jonsson. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har låtit en expert i käkkirurgi, det vill säga en sådan tandläkare som inte hade tillräckliga kunskaper för att hjälpa Siv Eveby, granska Irenes arbetssätt. 

IVO:s granskning kan i värsta fall leda till att Irenes tandläkarlegitimation återkallas och då kommer inte heller det fåtal tandläkare i Sverige som är beredda att skrapa rent i patienters infekterade käkben våga fortsätta. 

Läs berättelsen om Siv här
Läs om IVO:s granskning här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)