Diagnoser som trigeminiusneuralgi och temporomandibulär dysfunktion (TMD) innebär mycket smärta i käkarna och ansiktsnerven. Ofta kommer intensiv och kraftig smärta plötsligt och utan förvarning. Besvären är plågsamma och tyvärr finns sällan hjälp att få i sjukvården. Borttagning av infektioner inuti käkbenet kan hjälpa, men det finns också andra orsaker som handlar om tungans position i gommen. 

Oral Wellness har intervjuat Julia Burits och  Felix Neubauer som båda är terapeuter specialiserade på behandling av käksmärta. Terapierna handlar om att få musklerna i käken att slappna av och därmed minska stressen. Just muskelspänningarna tror Julia och Felix är de största problemen. När musklerna är stressade och spända får man också problem med bindväven. Känsligheten mot beröring med mera ökar. 

Övningarna går ut på att träna tungmuskeln så att den ligger mot gommen. Det kan man göra genom med ett klickljud som gör att tungan lägger sig uppe i gommen eller med ett K-ljud (som i kan) då tungan också lägger sig mot gommen. Man tränar därigenom tungan så att den orskar ligga upp mot gommen. Förutom de fysiska övningarna finns möjlighet att använda meditation för att lära känna tungan och andningen.

För att hjälpa folk har en App med träningsprogram gjorts och man kan också följa med Felix på käkmeditationsövningar via nätet. Några av tungrörelserna handlar om att göra klick-ljud med tungan, vilket gör att tungan automatiskt går upp i gommen. Ser man tungbandet gör man rätt. En annan övning är att säga K som i kan. Båda övningarna tränar tungans muskel och gör att den hamnar i rätt position, det vill säga uppe i gommen. 

Tungan och käkarna arbetar ihop och så fort tungan ligger uppe i gommen så slappnar käkarna av. Därmed får man också bättre hållning och problem med nacken, bröst- och ländryggen kan minska. En annan fördel med rätt position på tungan är att andningsvägarna öppnas bättre och man blir mer effektiv i sin inandning av syre och utandning av koldioxid. Ett särskilt redskap för tungträning har också utvecklats. 

Snarkning minskar också om tungan vilar uppe i gommen. Anledningen är att man då hindrar vibrationer i gommen och lulftstrupen. Julia och Felix anser att man ska lära känna sin tunga inklusive andningen och det gör man genom att komma ihåg detta minst tre gånger per dag. Det kan vara när man kör bil, duschar eller något annat. 

Gör man övningarna enligt Appen kan förbättringar upplevas redan efter tre veckor, man känner sig mer harmonisk och får bättre självkänsla. För en del kan det dock ta betydligt längre tid. 

Se mer youtubefilm med intervju av Julia och Felix. (engelska)
Till hemsidan för tungträning (engelska)
Till applikationen för tungträning

Förutom tungans position och käkmusklerna anser Tf att infektioner inuti käkbenet eller i rotfyllda tänder också kan orsaka allvarliga problem med käksmärta. Flera exempel finns där käksmärtan försvunnit då infektionerna tagits bort. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)